Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шефът на руския Генщаб: Ако САЩ ударят Дамаск, ще отвърнем с ракети по техните кораби и самолети!

Началникът на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов е обсъдил късно снощи по телефона ситуацията в Сирия с американския си колега Джоузеф Дънфорд – председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщава московският всекидневник “Комерсант”, цитиран от БТА.
Малко преди това Герасимов заяви, че Москва разполага с достоверна информация за подготовка на провокация с използване на химическо оръжие в обкръжения от сирийската армия бунтовнически район Източна Гута край Дамаск.
Целта е евентуална химическа атака да бъде приписана на сирийските правителствени сили и да послужи за повод за американски ракетен удар по правителствените квартали на Дамаск като наказание срещу режима на президента Башар Асад, посочи Герасимов.
В руския генерален щаб смятат, че е възможно да се повтори сценарият, разигран от САЩ след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април м.г., за която Западът обвини Дамаск и след което Вашингтон нанесе удар по сирийската военновъздушна база в района с 59 ракети “Томахок”, изстреляни от два американски бойни кораба, намиращи се край остров Крит в Средиземно море.

Във връзка с това генерал Герасимов предупредил САЩ да се въздържат от нанасяне на ракетен удар по Дамаск, където се намират руски военни съветници и друг руски персонал.
В съобщението на руския генерален щаб се казва, че в случай на заплаха за руските военни в Сирия, Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по носителите им, т.е. по бойните кораби и по самолетите от ВВС на САЩ, посочва “Комерсант”. Така шефът на генщаба за първи път причисли американските кораби и авиация към потенциалните цели за унищожаване, в случай че те бъдат използвани за удар срещу Дамаск.
“Последствията ще бъдат най-тежки”, заяви вчера и руският външен министър Сергей Лавров.
Според военно-дипломатически източник на вестника информацията за готвещата се провокация била получена по разузнавателни канали, а после е повторно проверена чрез агентурна мрежа. Според източника възможностите на руската ПВО в сирийските й бази Хмеймим (където са разположени дивизия от най-модерната руска противоракетна система С-400 “Триумф” и зенитни комплекси “Панцир С-1) и Тартус (батарея С-300В4), позволяват надеждно прикритие на руските военни обекти от въздуха.
В Дамаск обаче ситуацията е по-сложна, признава източникът на “Комерсант”. Въпреки че руските специалисти още през 2015 г. помогнаха на сирийските въоръжени сили да ремонтират по-старите съветски системи за ПВО (тип С-125 и С-200), техните възможности са недостатъчни за отразяване на масиран ракетен удар. Именно затова Русия предупреждава САЩ за нанасяне на удари не само по ракетите, но и по техните носители.
Експерти, цитирани от вестника, оценяват вероятността от пряк военен сблъсък между Русия и САЩ като ниска. Според политолога Михаил Троицки президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да покаже личната си решимост, но на обстрел срещу Дамаск Русия най-вероятно няма да реагира симетрично, “особено ако Вашингтон навреме предупреди за своите планове”.
“Удари на САЩ по Русия и обратно се нанасят по телевизията и медиите, но на реалната арена на бойните действия американците много се стараят дори случайно да не засегнат представители на Русия. А и за нас такъв вариант на ескалация е неприемлив”, уверен е и друг руски военен експерт – полковник Виктор Мураховски.
Главният редактор на “Moscow defence brief” Михаил Барабанов смята, че в поведението на двете страни има доста риторика. В този случай обаче нещата са по-сериозни заради предстоящите (в Русия) президентски избори.
До 18 март американците няма да предприемат ракетен удар, а дотогава Москва и Дамаск се надяват окончателно да сломят бунтовниците, стегнати в железен обръч в Източна Гута, отбелязва той.
Русия за първи път от началото на намесата си в Сирия предупреждава за възможност от пряко военно противодействие на САЩ по повод на конкретно възникнала ситуация, макар че и по-рано са се чували общи приказки, че атаки срещу руските войски ще бъдат отразявани, напомня директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.
Това означава, че войната на нерви е отишла твърде далече и напрежението расте, но да се сравнява тази ситуация с Карибската криза от 1962 г. засега е преждевременно, казва експертът. Тогава САЩ внезапно откриха съветските ракети под носа си, а сега двете страни са добре информирани за взаимните си потенциали, подчертава той.

Епицентър

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_993.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!