Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайка от провинция Шандун умира след 13 дена в ареста

Полицаи арестуват по сигнал 66-годишната Син Симей от окръг И'нан, провинция Шандун, по време на местен панаир, на 7 ноември 2017 г. Анонимно обаждане в полицията съобщава, че Син разпространява листовки с информация разобличаваща преследването на духовната практика Фалун Гонг от китайския комунистически режим.

Полицаи от град Анди се обаждат на семейството на Син два дена след ареста ѝ. Те изискват близките да заплатят 410 юана (102 лв.) за лечение и 3000 юана (750 лв.) за освобождаване под гаранция.

Роднините на Син отказват да платят. Тогава полицаите ги завеждат в народната болница в град Лини, където Син лежи в спешното отделение. Половината ѝ тяло е парализирано, говорът ѝ е несвързан, а стомахът подут. Когато близките я питат какво се е случило, тя едва отговаря: "Те ме нараниха."

Полицаите дават на роднините на Син 3000 юана (750 лв.) и бързат да си тръгнат, преди да ги попитат какво са сторили на Син, че да бъде в толкова тежко състояние само няколко дни след ареста.

Син умира на 20 ноември 2017 г. от инсулт и пневмония, въпреки че в деня на ареста е съвсем здрава.

Полицаите скриват медицинския картон на Син и разпореждат на местните власти в селото, където Син живее, да платят на семейството ѝ 25 000 юана (6200 лв.) като компенсация.

Смъртта на Син е предшествана от дълги години изпитания заради убежденията ѝ във Фалун Гонг и в принципите на практиката: Истинност, Доброта, Търпение. Тя и съпругът ѝ, Ли Чъндзи, многократно са арестувани, тъй като отказват да подпишат декларации, че се отричат от Фалун Гонг. Син Симей е затваряна в два пъти в трудов лагер - през 2007 г. и 2010 г.

Двамата съпрузи подават съдебен иск срещу бившия китайски лидер Дзян Дзъмин, който започва национална кампания на репресии срещу Фалун Гонг, довела до тежкото положение на милиони китайски семейства. В отговор, местната полиция ги тормози още по-интензивно и ги наблюдава постоянно.

Телефон на полицейския участък в Анди: +86-539-3775460.

От Ru.Minghui.org, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!