Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Безмилостна антикорупционна кампания покоси 138 висши китайски партийци! Ето какво ги обединява?

Пет години след началото на антикорупционната кампания на китайския лидер Си Дзинпин, много "тигри и мухи" - както на партиен жаргон наричат високопоставените и обикновените партийни служители - са арестувани и осъдени за корупция, подкупи и незаконно присвояване на средства. По-важното, обаче е, че всички те са верни на бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин и са участвали в репресии срещу последователи на духовната практика Фалун Гонг.

Общ поглед към Великата зала на народите в Пекин, по време на 19-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия, 24 октомври 2017 г. (Гети Имиджис)

След като пое водачеството на китайската комунистическа партия (ККП) през 2012 г., Си Дзинпин започна безмилостна антикорупционна кампания насочена срещу политическите си врагове.

Днес кампанията продължава с пълна сила. Неотдавна на разследване бе подложен бившият шеф на Интернет цензурата, Лу Уей.

Пет години след началото на кампанията, много "тигри и мухи" - както на партиен жаргон наричат високопоставените и обикновените партийни служители - са арестувани и осъдени за корупция, подкупи и незаконно присвояване на средства. По-важното, обаче е, че всички са верни на бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин. Само до края на 2014 г. са осъдени 55 "тигри".

Миналия октомври, китайският бизнес журнал "Цайсин" публикува обобщаващ доклад, показващ колко се е променила партията след 18-ия национален конгрес, след който Си Дзинпин пое властта. Осъдени са 96 "тигри", от които 16 са присвоили над 100 милиона юана (25 милиона лв.). Наказаните "тигри" са от 31 от общо 33 провинции в Китай.

Все пак китайският режим затваря очи за престъпление, в което са участвали много от изпадналите в немилост партийци: преследването на последователите на Фалун Гонг.

Фалун Гонг е древна китайска духовна практика с бавни медитативни упражнения и морални учения, базирани на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Според държавно проучване, до 1999 г., седем години след публичното си представяне, практиката има 70 милиона последователи в Китай. Самите те твърдят, че са над 100 милиона души. Държавният и партиен лидер Дзян Дзъмин се притеснява от огромната популярност на Фалун Гонг и се уплашва за властта на партията. Така той започва масово жестоко преследване срещу последователите, често включващо изтезания, промиване на съзнанието, насилствен труд и хвърляне в затвор.

Според световния уебсайт на Фалун Гонг, Minghui.org, в Китай има документирани общо 137 965 случаи на преследване срещу последователи на Фалун Гонг. Последователите стават жертви на физически и психологически тормоз и нарушаване на основни човешки права, включително незаконни задържане и глоби. Към 1 декември 2017 г. има потвърдени 4 154 смъртни случая. Вероятно е броят на жертвите да е много по-голям, заради цензурата и трудностите по осигуряване и износ на информация от Китай.

Според Световния информационен център на Фалун Дафа, милиони последователи са подложени неправомерно на хвърляне в затвор, промиване на съзнанието и изтезания. Независими разследващи потвърдиха, че последователи на Фалун Гонг вероятно са основният източник на органи, захранващ процъфтяващата трансплантационна индустрия в Китай.

Данни на Minghui.org и статистика на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг разкриват, че 138 от отстранените висши кадри на ККП са замесени в преследването на Фалун Гонг. По-долу са кратки биографии на някои от тях.

Централна комисия за политически и правни въпроси

Джоу Юнкан, национално ниво, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро, върховната инстанция за вземане на решения в ККП. Джоу е бивш шеф на Централната комисия за политически и правни въпроси. Осъден на доживотен затвор през юни 2015 г.

Джоу, член на фракцията на Дзян, е един от главните участници в преследването на Фалун Гонг. Докато е партиен секретар в провинция Съчуан, приносът му в репресиите на местни последователи на Фалун Гонг бързо тласка напред политическата му кариера.

Централната комисия за политически и правни въпроси, която контролира целия апарат за сигурност на Китай, се превръща във второ ядро на властта, наравно с Джуннанхай – щабквартирата на ККП в Пекин. По време на управлението на Джоу, годишните разходи за преследването на Фалун Гонг надхвърлят тези за армията на Китай. Джоу застава начело и на организираната от държавата система за насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Органите се продават на заможни пациенти нуждаещи се от трансплантация, най-вече чужденци. А жертвите умират в процеса на изваждане на органите им.

Джу Мингуо, бивш председател на Гуандунския провинциален комитет към Народната политическа консултативна конференция. През ноември 2016 г. му е издадена условна смъртна присъда, която може да бъде заменена с доживотен затвор.

Джу заема длъжността партиен секретар на местните служби на Централната комисия за политически и правни въпроси в Чунцин и в провинциите Хайнан и Гуандун. Той ръководи преследването на Фалун Гонг в тези три района. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг публикува редица бележки с описание на престъпленията на Джу по отношение преследването на Фалун Гонг.

Армия

Сю Цайхоу, бивш член на Политбюро, бивш заместник-председател на Централната военна комисия и бивш върховен генерал. На 11 декември 2014 г., китайски военен вестник публикува статия-коментар, определяща Сю като "национален дявол". Докато го разследват, Сю умира от рак на 15 март 2015 г.

Сю е един от топ армейците, въвлечени в преследването на Фалун Гонг и в насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в китайската система от военни болници. Сю е един главните съюзници на Дзян Дзъмин.

Гуо Босиун, бивш член на Политбюро, бивш заместник-председател на Централната военна комисия и бивш върховен генерал. Осъден на доживотен затвор през юли 2016 г.

Гуо е смятан за "военен тигър" и главен съучастник на Дзян Дзъмин в преследването на Фалун Гонг. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг публикува доклад, който разкрива как китайската армия - под контрола първоначално на Дзян, а след това на Сю и Гуо - играе главна роля в подготвянето на военните болници за извършване на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

Обединен фронт

Лин Дзихуа, бивш заместник-председател на Китайската народна политическа консултативна конференция (консултативен орган на ККП) и бивш председател на Работническия отдел на Обединения фронт (агенция на ККП занимаваща се с подривна дейност). Осъден на доживотен затвор през юли 2016 г.

Като председател на Работническия отдел на Обединения фронт, Лин организира преследването на Фалун Гонг извън Китай. В Хонконг, Макао и САЩ, той манипулира местни организации в китайските общности, да се месят в дейностите на последователи на духовния метод.

Джоу Джънхун, бивш председател на Работническия отдел на Обединения фронт в провинция Гуандун. Получава условна смъртна присъда през февруари 2016 г., която може да бъде заменена с доживотен затвор.

Джоу, в качеството си на кмет и партиен секретар на град Маомин в Гуандун, е много активен в преследването на Фалун Гонг. По-късно е повишен от Ли Чанчун - тогавашния партиен секретар на Гуандун - до председател на Работническия отдел на Обединения фронт в провинция Гуандун. Ли оглавява пропагандната агенция на китайския режим и става член на Постоянния комитет на Политбюро. Ръководеният от Ли апарат за пропаганда играе важна роля при преследването на Фалун Гонг, като разпространява клевети по адрес на медитативната практика.

Държавен съвет

Хуан Дзю, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро, най-важния и най-влиятелен орган за вземане на решения в държавата. Бивш вицепремиер. Умира от рак на панкреаса на 69 години, докато заема тези позиции.

На 23 юли 1999 г. Хуан, който по това време е партиен секретар на Шанхай, демонстрира проактивност и определя преследването на Фалун Гонг като "навременно и абсолютно правилно". По време на 16-тия Национален конгрес през 2002 г., Хуан подготвя доклад, според който преследването трябва да бъде "върховна цел и основна задача на следващата петилетка". През 2003 г. Хуан е повишен до вицепремиер по финансите. Той помага на Дзян Дзъмин да похарчи четвърт от богатството на страната за финансиране на преследването на Фалун Гонг.

Партийни секретари на провинции

Бо Силай, народен представител, бивш член на Политбюро, бивш член на Централния комитет и бивш партиен секретар на Чунцин. Осъден на доживотен затвор през септември 2013 г.

Докато е кмет и партиен секретар на град Далиен, провинция Ляонин, губернатор на Ляонин и партиен секретар на Чунчин, Бо активно следва политиката на Дзян за преследването на Фалун Гонг. Заедно с Джоу Юнкан, Бо е мозъкът зад разработването на системата за отнемане на органи.

Сун Джънцай, бивш член на Политбюро, бивш партиен секретар на провинция Дзилин и бивш партиен секретар на Чунцин. Сун поема последния пост след ареста на Бо. На 24 юли 2017 г. започва разследване на Сун за корупция. Според мнозина, Сун е подготвян от фракцията на Дзян за следващ лидер на ККП, ако опитът за преврат на фракцията беше успял.

Докато заема политически позиции в окръг Шуни в Пекин, провинция Дзилин и Чунцин, той праволинейно следва политиката на преследване на Фалун Гонг. Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг го обявява за съучастник в репресиите.

Джоу Бъншун, бивш партиен секретар на провинция Хъбей и бивш председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес в Хъбей. Осъден на 15 години затвор през февруари 2017 г.

След като става член на Централната комисия за политически и правни въпроси, Джоу се превръща в човек за "мокри поръчки" на ККП в преследването на Фалун Гонг. Той е много активен в прилагането на политиката на преследване из цялата страна. Известен е със следването на Дзян и Джоу Юнкан, заради което е повишен.

Сю Йоуфан, бивш партиен секретар на провинция Хъйлундзян и председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес. Уволнен през март 2003 г.

Под управлението на Сю, трудовият лагер Уандзя в град Харбин, изтрезвителният център в Харбин, женският затвор в Хъйлундзян, трудовият лагер в град Дацин и центърът за промиване на съзнанието в Хун Уей Син се превръщат в места за преследване на последователи на Фалун Гонг. Сю е свързан с инцидента в трудовия лагер Уандзя, при който 15 жени последователи на Фалун Гонг са хвърлени в килии на затворници мъже през 2001 г. Някои от жените умират в резултат на този инцидент.

Губернатори на провинции

Су Шулин, бивш заместник партиен секретар на провинция Фудзиен и бивш губернатор на Фудзиен. Разследван от октомври 2015 г.

Докато заема поста на секретар на партийната организация в петролното поле в Дацин, Су разработва над 100 метода за изтезание на последователи на Фалун Гонг в град Дацин. Също заема ключова позиция в Петролното административно бюро, което ръководи център за промиване на съзнанието. Там посредством психологически тормоз принуждават местни последователи да се откажат от убежденията си. Су превръща Дацин в една от областите, където преследването е най-жестоко. Като губернатор на Фудзиен, Су продължава да налага политиката на репресии срещу Фалун Гонг.

Уей Хун, бивш заместник партиен секретар на провинция Съчуан и бивш губернатор на Съчуан. Понижен от министерско ниво до ниво на заместник-шеф на отдел. През февруари 2016 г. е освободен от позицията на представител в Националния народен конгрес, формално законодателно тяло на ККП.

Докато заема поста на председател на Организационния отдел на партията в провинция Съчуан, Уей открито клевети Фалун Гонг. Той е основният партиен служител отговорен за преследването в Съчуан. Уебсайтът Minghui.org поставя Уей в списък с изтъкнати участници в преследването на Фалун Гонг.

Апарат за сигурност

Ли Дуншън, бивш заместник-министър на обществената сигурност и режисьорът, стоящ зад инсценирания инцидент със "самозапалването" на площад Тиенанмън. Осъден на 15 години затвор през януари 2016 г. заради вземане на подкупи.

Като бивш началник на Управление 6-10, партийна организация, създадена за преследване на духовната практика Фалун Гонг, той е пряко замесен в незаконни арести, задържане, осъждане и отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг. Като бивш вицепрезидент на държавната телевизия CCTV, Ли е отговорен за разпространение на пропаганда, която очерня Фалун Гонг и насажда омраза срещу практиката сред китайския народ.

Уан Лидзюн, бивш шеф на полицията и заместник-кмет на Чунцин. Осъден на 15 години затвор през септември 2012 г.

Като началник на полицията в градовете Тиелин и Дзинджоу, провинция Ляонин, Уан е отговорен за изследователска работа на методи за трансплантация и за извършване на насилствено отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг.

Ма Дзиен, бивш заместник-министър на държавната сигурност. Изключен от партията през декември 2016 г.

Ма ръководи Бюро 19 към министерството, което има задача да следи дейностите на последователите на Фалун Гонг извън Китай. Повечето шпиони в чужбина действащи срещу Фалун Гонг, са от това бюро.

Железопътен транспорт

Лиу Джъдзюн, бивш министър и партиен секретар на министерството на железопътния транспорт. Срещу него започва разследване през февруари 2011 г., а през юли 2013 г. е осъден условно на смърт с право на замяна с доживотен затвор.

Лиу е ключов член на фракцията на Дзян Дзъмин. Докато е министър, железницата разполага със свои съдилища, прокуратура и полиция. Много последователи на Фалун Гонг, служители на тази институция, са преследвани.

Петролна индустрия

Уан Юнчун, бивш вицепрезидент на Петрочайна. Осъден на 20 години затвор през октомври 2015 г.

Уан попада в списък с провинили се висши партийни членове на Minghui.org (световния уебсайт на Фалун Гонг) заради ролята си в преследването на Фалун Гонг като президент на петролното поле в Дацин. По-късно, докато е в Петрочайна, той доставя средства на Джоу Юнкан, с което финансира репресиите.

Автомобилна индустрия

Сю Дзиени, бивш президент, председател и партиен секретар на автомобилната компания FAW Group. Осъден на 11 години и 6 месеца затвор през февруари 2017 г.

Веднъж Сю публично заявява, че "справянето с Фалун Гонг трябва е безжалостно". Докато заема различни постове, включително кмет на град Дзилин (втория по големина град в провинция Дзилин, североизточен Китай), той покорно следва политиката на преследване на Фалун Гонг, което му помага да получи повишение до президент на FAW Group.

Съдилища

Сю Циенфей, бивш партиен секретар и шеф на Народен върховен съд в Дзянсу. Разследван от 24 юли 2017 г.

През последните 25 години, Сю работи в различни съдилища в три провинции: Хайнан, Юннан и Дзянсу. Според Minghui.org, той е основна фигура в преследването на последователи на Фалун Гонг, замесен в осъждане на последователи в рамките на съдебната система в провинция Юннан.

Прокуратура

Чън Сю, бивш главен прокурор на Народната прокуратура в Шанхай. Разследван от март 2017 г.

Чън, който става президент на Първи апелативен съд в Шанхай през 1998 г. и заместник-секретар на Комисията за политически и правни въпроси през 2002 г., е включен в доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг за ролята си в репресии на последователи чрез съдебната система.

Комисия за надзор и администрация на държавни активи

Дзян Дзиемин, бивш директор на държавната комисия за надзор и администрация на държавни активи (SASAC). Осъден на 16 години затвор през октомври 2015 г.

Докато работи в държавния петролен сектор, последователи на Фалун Гонг са арестувани, осъждани на затвор и трудови лагери, и държани в центрове за промиване на съзнанието. Някои умират в резултат на изтезания.

Администрацията на Китай за киберпространството

Лу Уей, бивш директор на Администрацията на Китай за киберпространството и заместник-министър на министерство на пропагандата. На 21 ноември 2017 г. става първият "тигър", разследван след 19-ия национален конгрес на китайската комунистическа партия.

Ролята на Лу в преследването на Фалун Гонг е значителна, имайки предвид големия брой последователи, наказани заради публикации и коментари онлайн във връзка с преследването.

Кметове

Сю Дзунхън, бивш кмет на град Шънджън, провинция Гуандун. Осъден условно на смърт с право на замяна с доживотен затвор през май 2011 г.

Докато е кмет на Шънджън, интензивността на преследването на Фалун Гонг е значима. Последователи са следени, отвличани и телефоните им са подслушвани.

Хуан Сингуо, бивш действащ партиен секретар и кмет на град Тиендзин. Уволнен през септември 2016 г. През януари 2017 г. срещу него е образувано съдебно производство.

По време на политическата си кариера в Нинбо (град в провинция Джъдзян) и Тиендзин, той открито клевети Фалун Гонг.

Според уебсайта Minghui.org, докато Хуан е кмет на Тиендзин, той работи в тясно сътрудничество с Джан Гаоли, партиен секретар от ноември 2007 г. до октомври 2012 г. за извършване на репресии срещу Фалун Гонг. Хуан носи отговорност за тормоз и обиск домовете на 37 последователи на Фалун Гонг в навечерието на политическата среща "Двете сесии" през 2015 г. В акция преди срещата са задържани между 60 и 70 последователи, над 10 от които са незаконно осъдени на затвор.

От ТheЕpochТimes.com, https://www.falun-bg.info/news/world/812-kitai-korupcia-partia-3.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!