Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руският Патриарх Кирил: Без българско православие нямаше да има и руско православие

Без българско православие нямаше да има и руско православие, заяви в словото си руският патриарх.
„Православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква“, заяви в приветствието си патриарх Неофит.
След молебена в приемния салон на Синодната палата се състоя среща на българския патриарх Неофит и Св. Синод с руския патриарх Кирил, Волоколамския митрополит Иларион и Солнечногорския архиепископ Сергий.
„Отново се радвам да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество, заяви в словото си руският патриарх. Визитата ми е свързана с важна и паметна за Вас дата. Дата много важна и за нашите църкви и народи – 140 г. от Освобождението на България от Османско иго. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 г. с особено голяма сила са се проявили високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на векове е било възпитавано от Руската православна църква.

И като величайши завършек на тази война е станала свободата и духовното развитие на българския народ. Руската православна църква винаги е помнела, че българските православни мисионери, ученици на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предци в Св. Православна вяра. Приобщили народа към славянската писменост и отворили съкровищницата на християнската култура и светоотеческата мисия. Без българско православие нямаше да има и руско православие. Чрез българското православие руския народ получи основите на Православната вяра от България“, заяви руският патриарх Кирил.
Патриарх Неофит приветства госта си с думите: „В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с искрена любов и още веднъж ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и Руската православна църква… Присъствието ви сред нас е висока чест за Православната ни църква, истинско духовно тържество и още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от страна на оглавяваната от Вас света Московска патриаршия и целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите патриаршески молитви“, каза патриарх Нефит в словото си към скъпия си гост.
Днес делегацията на Руския патриарх замина за Стара Загора, където утре ще се състои кулминацията на държавните чествания по повод 140-та годишнина от освобождението на Отечеството ни, съобщава в сайта си Българската патриаршия.

Източник: Гласове

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/03/blog-post_37.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!