Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МЕГА РЕЗИЛ: Председателстващият ЕС Бойко, хванат в международна лъжа!

Скандалът с ЧЕЗ взима неподозирани размери и вече излиза на международната сцена. На карта е поставено реномето на България.
За първи път български премиер е уличен в лъжа от европейски лидер.
По горещата тема с продажбата на ЧЕЗ премиерите на България и Чехия влязоха в сериозно противоречие, което може да има тежки последици за България.
Вчера Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг, че е получил от премиера на Чехия документи за сделката с ЧЕЗ, които лично е занесъл в секретната секция на парламента, тъй като в тях имало банкова информация за финансирането на сделката.
Днес обаче Андрей Бабиш обяви… че не е предоставял на българския си колега никакви документи, предаде бТВ.
Това просто не е зя вярване!
„Премиерът (Борисов – б.р.) ме информира, че той има проблем с компанията (относително неизвестната българска „Инерком”, която купи дружеството) и със сделката и аз му обясних как е станала тя от чешка страна. Не харесвахме особено предложението за покупка, но Министерството на финансите ни увери на няколко пъти, че компанията е прозрачна, парите са прозрачни и Надзорният съвет е одобрил сделката”, заявява Бабиш, цитиран от държавната информационна агенция на Чехия.

Чешкият премиер изрично допълни, че е отказал да предостави документи на българската страна. В същото време правителствената пресслужба на България твърди, че информация от Бабиш е стигнала до нашата страна и даже е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.
„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми”, заяви вчера в парламента Бойко Борисов. Той даже заподозря сценарий на някакви "гадове" за сваляне на правителството около продажбата на ЧЕЗ  чрез "ювелирна акция".
"В деловодството на Народното събрание няма никаква секретна информация за сделката с ЧЕЗ", възмутиха се през деня социалистите Жельо Бойчев и Таско Ерменков.
Червената парламентарна група отишла в секретната секция, за да се запознае с важната информация около горещия скандал, дошла от Чехия, както обяви Борисов, но останала разочарована.
Тайните, предоставени от чешкия премиер Бабиш на българския му колега Борисов, за които вчера информира премиерът, се оказали волен преразказ на написаното в чешките медии, твърдят прочели "секретния" текст.
Пламъците на скандала около финансирането на сделката разпали лично премиерът Бойко Борисов. На извънреден брифинг в кулоарите на Народното събрание във вторник следобед той заяви: „Настоях, тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия, да получа тази информация, която я има в тяхното министерство и която той (чешкия премиер) е проверил. В момента, след като я получих, сме я предали на г-жа Караянчева да я заведе в секретното деловодство на парламента.“
Жельо Бойчев обаче твърди друго: „Беше ни предоставен един хвърчащ лист, без никакъв подпис, без никакъв печат с информация, която няма никакво основание да бъде класифицирана!“
На едната страница на листа има таблица с финансовите институции, които ще финансират сделката, публикувана в „Лидове новини”, а на обратната страна - описание на банките.
Енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка заради познанството си със собственика на „Интерком” Гинка Върбакова. Последната твърди, че финансира сделката с помощта на банка с висок кредитен рейтинг, но не дава повече подробности. В чешкия в. „Лидове Новини” (собственост на Андрей Бабиш – б.р.) обаче се появиха информации, че част от средствата идват от офшорки, а заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР ще се рефинансира от държавната Българска банка за развитие, която на няколко пъти заяви официално, че няма общо със сделката.

Източник: Епицентър

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_471.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!