Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Потресаващи разкрития! Гинка, която купи ЧЕЗ, е с необслужвани дългове, с три изпълнителни дела и запори върху имоти! ДОКУМЕНТИ

768x432

Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела.

Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи. Това показа проверка на Биволъ в Имотния регистър след като Гинка Върбакова обяви, че има доверието на мощна кредитна институция, която ще финансира придобиването на ЧЕЗ България със стотици милиони евро.

Имотите на Гинка и Славчо в Пазарджик са продадени на публичен търг заради неизплатена ипотека към ПИБ.

Един от кредитите им е към Първа Инвестиционна Банка за придобиване на имоти в Пазарджик. Изплащането на кредита явно не се е случило по план, защото имотите са възбранени и продадени от ЧСИ. Изкупила ги е обратно банката. Това става ясно от документацията по изп. дело 20148870400197 на ЧСИ-Добромир Даскалов (виж тук).

Висящи дългове към ДСК и към НАП

От Имотния регистър излиза също, че към днешна дата семейството има непогасени дългове към НАП, заради които е вписан запор на техен имот във варненско. С този дълг се занимава друг ЧСИ в изп. дело 20108100400161.

През 2013 г. първо Окръжен съд – Добрич (виж тук), а след това и Апелативен съд Варна отхвърлил жалба срещу изпълнителното дело с мотива, че дължимите суми към НАП не са заради данъци върху имот, а за друг вид публични вземания.

Неоснователни са доводите на жалбоподателя, че извършеното разпределение е неправилно, тъй като вземането на Националната агенция за приходите не попада под т. 2 на разпоредбата на чл. 136, ал. 1 от ЗЗД, която урежда като второ по ред привилигировано вземане вземанията на държавата за данъци върху определен имот или за моторно превозно средство – от стойността на този имот или на моторното превозно средство, както и вземания, произтичащи от концесионни плащания, лихви и неустойки по концесионни договори. В случая не се касае до вземания за данъци върху имот, а до публични вземания в полза на Държавата, посочени в т. 6 от цитираната разпоредба.

Вероятно става дума за дългове към НАП от успешния енергиен бизнес на Гинка и Славчо. Като съдлъжници по изпълнителното дело са Славчо Иванов Върбаков и пазарджишката фирма БГ ЕНЕРДЖИ, в която Гинка и Славчо те се явяват управители до април 2013, а след това на тяхно място влизат сестрата на Гинка – Теодора и сестрата на Славчо – Малина.

В Имотния регистър няма данни за вдигане на възбраната на имот на Славчо и Гинка заради дългове към НАП.

Този имот обаче вече е бил възбранен от Банка ДСК за друго изпълнително дело с номер 20107900400076, отново за неизплатен дълг.

Сумата на дълга към ДСК не е уточнена в справката в Имотния регистър.

От справка в Имотния регистър по партидата на Славчо и Гинка в службата по вписванията във Варна се разбира, че запорите върху този имот не са вдигнати и до момента.

Това обаче не означава непременно, че дълговете на Славчо и Гинка към ДСК и НАП са висящи.

Гинка пред БТА: Надеждни сме и имаме потенциал

„Инерком“ притежава активи и кредитна репутация, които ни дадоха възможност да използваме привлечено финансиране. Активите на групата ни се оценяват на около 100 милиона лева.

Това твърди днес в интервю за БТА Гинка Върбакова. Според нея тя се явявала единственият собственик на фирмите, които ще придобият активите на ЧЕЗ в България и които имат общо 20 служителя и са регистрирани с по 50 000 лв. капитал.

Налице е обаче шокиращо разминаването между бомбастичните изявления на Гинка и реалната кредитна история на семейството и неговия бизнес.

Въпреки своята не особено славна кредитна история, семейството очаква да получи кредит от стотици милиони евро от международна банка:

В бизнеса е важно какво предлагаш, колко надежден си и какъв потенциал имаш. Бяхме избрани в една изключително тежка процедура, която привлече множество международни участници, организирана и проведена по законите на Чешката република. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и трябваше да покрием редица изисквания на продавача – ЧЕЗ и мажоритарния й собственик в лицето на чешката държава. Предоставихме множество документи, одити, финансова и търговска информация, изискана в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата, които ЧЕЗ продава. – казва още Върбакова

Няма информация дали проучването на ЧЕЗ и чешката държава е стигнало до необслужваните кредити на семейството, но във всички случаи те не са добра атестация.

За банките наистина е важно колко си надежден. Например, ако опитате да вземете дребен потребителски кредит с кредитната история на Славчо и Гинка, всяка банка ще ви гледа подозрително и ще поиска да се презастрахова с обезпечения.

Дали същите правила за кредитиране важат и при теглене на стотици милиони евро или за пазарджишкия „дриймтийм“ на Гинка ще бъде направен компромис предстои да узнаем когато станат ясни подробностите по финансирането на сделката.

Източник: bivol.bg

Източник: http://onovini.com/2018/02/%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%83/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!