Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кумицата на енергийната министърка купува ЧЕЗ...

Чешкото представителство на енергийната компания ЧЕЗ е взело решение днес да продаде активите си в България на фотоволтаичната компанията „Инерком груп”. Информацията съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на съобщение на ЧЕЗ - Чехия.
В сделката са включени седемте компании на групата в страната ни.
Според източници от ЧЕЗ подписването на договора се очаква да стане до дни.
От чешката енергийна компания уточняват, че арбитражното дело, което тя води срещу България, няма да бъде засегнато от продажбата.
„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич. В съвета на директорите са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова.

По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова.
Според публична информация "Интерком Груп" ЕООД притежава три фотоволтаични парка. Тя се занимава, наред с други неща, с реконструкцията на сглобяеми къщи и завършва със загуби през 2016 г. Компанията не е известна в енергийните среди в България, няма и официален сайт.
Според информация на вестник „Капитал“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова е кума на Гинка Върбакова.
Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева. Как и с какви пари едно толкова малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас изобщо не е ясно. Неофициално се знае, че чехите са готови да продадат бизнеса си у нас за не по-малко от 320 милиона евро.

Източник: Епицентър

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_159.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!