Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Парното скача с още 35%, заради нов заем на Фандъкова...

Столичната община се кани да изтегли заем до 67 млн. евро, за да изгради спорната инсталация за изгаряне на сметта, която остава след преработката й в завода за отпадъци. За поемането на огромния дългосрочен дълг обаче първо ще бъдат попитани столичани на обществено обсъждане, пише „Дума“.
На 28 февруари те трябва да дадат мнението си дали са съгласни Столичната община да вземе заема от Европейската инвестиционна банка. Предвижда се той да бъде изплащан от бъдещи приходи от "Топлофикация-София", като по него няма да има предвидено обезпечение. Средствата от заема са за съфинансирането на проекта от страна на кметството.
Ако заемът бъде одобрен, това ще увеличи цената на парното с около 35%. Той най-вероятно ще мине, защото обсъжданията са чисто формални, на тях се явяват предимно партийци от ГЕРБ, и винаги одобряват. Ако случайно се появи някой недоволен гражданин, полицията започва да му губи времето в проверки и той не може да влезе в залата.
Останалата част от сумата, извън заема, ще дойде по Оперативната програма "Околна среда 2014-2020 г." чрез Европейския фонд за регионално развитие. Очаква се целият проект да струва 157 млн. евро без ДДС.

Тази стойност обаче нараства всяка година. Инсталацията за изгаряне на така нареченото РДФ гориво, което остава след преработката на боклука в завода в с. Яна, местност "Садината", получи положителна екооценка от Министерството на околната среда и водите през 2016 г. През м.г. Столичният общински съвет окончателно даде съгласие София да кандидатства пред оперативната програма за финансирането на проекта. Тогава обаче не стана ясно каква част от сумата ще трябва да поеме Столичната община.
Намерението й е РДФ отпадъкът да се оползотворява и да произвежда енергия. Години наред обаче се чуват много гласове срещу инсталацията, която ще бъде разположена на площадка на ТЕЦ-София в район "Сердика". Според еколози изгарянето на отпадъка ще добавя още 13 тона фини прахови частици във вече замърсения въздух на столичани.
В момента общината е принудена да праща обработения отпадък до няколко циментови завода за изгаряне. Преди около година два от тях отказаха да приемат РДФ горивото заради неподходящи показатели за изгарянето му. Още тогава общински съветници от БСП изразиха тревога за реализацията на крайния продукт от работата на завода.

Източник: Дума

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/35_22.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!