Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мая Манолова: Нископлатеният труд в България е престъпление срещу бъдещето на нацията

Да продължаваме с нискозаплатен труд е престъпление към бъдещето на нацията. Аз смятам, че в България има съвременно робство и трудова експлоатация. Това каза пред Канал 3 омбудсманът на Република България Мая Манолова.
"Тези случаи не са малко и това, което те нужно, освен безкомпромисно законодателство, е нетърпимост в обществото срещу бизнес, който изцежда работника, без да му плаща. Това е решението", каза Манолова. Тя сподели, че за прокарване на законовите промени, които да позволят на работниците от фалирали предприятия да получат дължимите си заплати от фонд Солидарност, е била нужна цяла година.
"Успяхме да променим закона така, че работниците без заплати от последните 3  г. да си вземат дължимото - разбрах, че месец вече са подадени 1400 заявление от хора, чиито работодатели са фалирали. Така те ще могат да си вземат парите от Фонда за солидарност, в който има 250 милиона лева", обнадеждена е Мая Манолова.


"Това са важни стъпки, които дават справедливост към заварените случаи, но откриват и хоризонти занапред.
Тя увери, че сегашната й работа я удовлетворява на 100%. "Не се интересувам от рейтинга, той е институционален и е за целия екип - ако го разпределим, ще ми останат сигурно 4%", сподели Мая Манолова. 
"Винаги съм се старала да работя за хората, мисля , че в момента го правя с най-висока ефективност, защото имам свободата да се захващам с всеки проблем и кауза, които несправедливо ограбват българските граждани. Върша тая работа от сърце, не участвам в никакви състезания, не се готвя за никакви избори. Това, което правя, ме удовлетворява на 100%. Аз наистина съм благодарна на възможността да работя за хората на длъжността омбудсман", сподели Манолова.
Тя добави, че на новата й длъжност може да пипне успеха и резултата от работата си. И препоръча на евентуалните завистници за високия й рейтинг: "По-добре би било и другите да опитат да имат резултати, защото хората се умориха от празни приказки, от сблъсъци."
За вноса на работна ръка от чужбина Мая Манолова е на мнение, че не се прави нищо по най-важния въпрос за България - завръщането на българите от чужбина. "Пазарът на труда има своите правила, и ако има потребности, със сигурност ще бъдат привлечени работници от чужбина. Но е изключително жалко, че се привлича работна сила за нискоквалифициран труд и най-вече с ниско заплащане, а не се прави нищо за най-голямата тема за България - връщането на българите от чужбина. Бих поздравила всеки с реален план за връщането на българите в България - това е предизвикателството", убедена е Мая Манолова. 
Запитана дали продължава да подкрепя ратифицирането на Истанбулската конвенция, която се отхвърля от огромна част от българското общество, начело с Българската православна църква, Мая Манолова отвърна:
"Аз съм дълбоко вярващ човек, в първата седмица на Великденския пост сме, не бих искала да изразявам позиции, които да не са уважение и респект към позициите на Българската православна църква.
Искам в първата седмица на Великденския пост да съм в съгласие с църквата, с Бог, със себе си!"Пазарът и на труда има своите правила, и ако има потребности, със сигурноск ще бъдат привлечени работници от чужбинац. Но е изключително жалкок, че се привлича работна сила за нискоквалифициран труд и най-вече ниско заплащане, и не се прави нищо за най-голямата тема за българия - връщането на българите от чужбина. Да продължавам ес нископлатен труд и ниско квдали е престъпление към бъдещето на нациоята. Бих поздрадвила всеки с рнеален план, който да върне българите в България. Това е предизвикателството.

Източник: Епицентър

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_710.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!