Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български депутати в Европейския парламент подкрепиха вноса на ГМО

„Българските депутати в Европейския парламент, които подкрепиха договора с Канада СЕТА, са национални предатели!“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
„Искаме списъка на българските депутати в Европейския парламент, подкрепили споразумението Европейски съюз – Канада, да стане публично известен“, каза Нинова.
„Питаме ги от чие име гласуваха „за“. Там ги е изпратил народът на България да представляват България. Затова питаме – кой точно от този български народ ги упълномощи да гласуват така.
Ние говорим не само от името на БСП, а и от името на Съюза „Произведено в България“, където са 1500 български производители, от името на КНСБ, „Подкрепа“, десетки фондации, организации, сдружения на български производители“, подчерта лидерът на БСП Тя емоционално продължи: „Казвам, отсега да се знае – ако БСП има достатъчно сили в следващия парламент като брой депутати, ще блокираме ратификацията на това споразумение!“
Нинова преведе на „нормален български език“ за какво става дума във Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада, което е известно като СЕТА. Тя изброи по точки какви опасностите крие то: „Първо.

Това споразумение отваря широко вратите за внос на генетично модифицирани организми (ГМО) в България, което означава отрови за здравето, но и удар по българската икономика, тъй като тези стоки са по-евтини. В споразумението липсва текст, че безопасността на един продукт ще бъде тествана. Това е безконтролен внос на ГМО.
Второ. Огромен внос на канадско месо. Тежък удар по българските производители, тъй като то също е по-евтино! Трето. Паралелна съдебна система. Трибунал, в който корпорации ще могат да съдят България, но не в националните съдилища, не в международно признатите такива, а в специален трибунал, където те ще съдят България за това, че очакваните от тях печалби в нашата държава, не са се случили. Четвърто.
Всички публични услуги – образование, здравеопазване, ВиК, телекомуникации, пътища – отиват на либерализация, приватизация, концесии. Някои държави са поискали от този списък да бъдат извадени отделни сектори. Германия, например, е поискала да се извади водният сектор. Правителството на Бойко Борисов не е поискало нищо да бъде извадено. По-лошо. Има заложен т.нар. принцип на необратимост – ако веднъж едно нещо е дадено на концесия или е приватизирано, няма връщане назад. Пето.
Какво се крие зад така нареченото „регулаторно сътрудничество“? Това означава, примерно че, както ние искаме да задължим търговските вериги да продават българска продукция – да не можем да го направим, преди да питаме дали са съгласни. И тогава да внесем такова предложение в българския парламент. Това е абсурд! Това е отказ от национален суверенитет!“. Тази категорична позиция беше изразен от лидера на БСП Корнелия Нинова. 

epicenter.bg

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_166.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!