Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Българите искат Русия, а не САЩ за военен съюзник

НАД 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ РУСИЯ ДА Е ТЕХЕН ВОЕНЕН СЪЮЗНИК, СОЧИ ИЗСЛЕДВАНЕ НА АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ „ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“ (GALLUP INTERNATIONAL), ЦИТИРАНО ОТ „КОММЕРСАНТ“ ВЪВ ВТОРНИК
Проучването е направено в 68 държави по цял свят, като в него са взели участие над 66 000 души. Зададен им е въпросът: „В света има шест държави с голям военен потенциал – САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Индия. Представете си, че в случай на военно нахлуване в страната Ви Ви се налага да избирате сред тях съюзник. Кого бихте избрали?“
Традиционно славянските и балканските народи в Източна Европа предпочитат Русия. Най-висока подкрепа в региона тя има в Сърбия (58%), в Гърция (48%), България (42%) и Словения (30%). Според вицепрезидента на „Галъп Интернешънъл“ Андрей Милехин това е продиктувано от общата история, вяра и традиции.

Доста висок е процентът на хората, които биха искали да са под защитата на Русия, и в Турция (23%). „Очевидно там (в Турция) протича сериозна антизападна промяна на съзнанието“, смята Александър Баунов, експерт от московския център „Карнеги“. „С оглед на отговорите на участниците в проучването от Гърция и България, излиза, че в Източното Средиземноморие, вътре в НАТО, се е образувала ос от страни, където населението не вижда в Русия, основният противник на алианса, враг, а точно обратното – съюзник“.
Доста поддръжници на Русия има и в Китай (47%), Монголия (71%), Иран (20%). В Украйна почти еднакъв брой от анкетираните (35% и 33% съответно) подкрепят САЩ и Русия като военен съюзник. Подобна е и обстановката в Латвия и Ирак.
Като цяло за всички страни, участвали в проучването, САЩ водят в предпочитанията – те се ползват с доверието на 41% от анкетираните. Русия е на второ място с 15%, следвана от Китай – 10%, Великобритания – 8% и Франция – 5%. Най-много желаещи да са под защитата на САЩ има в Косово (рекордните 92% от анкетираните). Следва Южна Корея с 81%, Израел (68%), Виетнам и Албания (с по 66%), Япония (64%), Канада (62%), Великобритания (58%), Франция (54%) и Испания (52%).

Източник: Актуално.топ

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/02/blog-post_662.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!