Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужасът в Корнуол: Българите ги превърнаха в роби, не смеят да говорят от страх

Десетки българи, които работят във ферми в Корнуол, се страхуват да говорят за условията на труд.

Собствениците на селските стопанства им забраняват да контактуват с журналисти, установи на място екип на bTV.

Преди два дни местните власти освободиха 200 румънски и латвийски работници, след сигнал, че са държани като роби във ферма в Корнуол. Те са били държани в ужасяващи условия, техен дом са били каравани, паркирани в близост до фермата.

Първоначално беше съобщено, че във фермата „Босахан“ в Хелстън са наети и българи, но информацията беше опровергана от българското Министерство на външните работи и собственика на стопанството.

В една от най-големите ферми в югозападна Англия – „Пендарвс“, работят над сто българи. Там сънародниците ни често получават по-малко пари от изработените, често работят и извънредно.

Началник им е отново българин, който отказва да говори пред bTV, а управителката на фермата не позволява среща с българските работници. Твърди, че законите се спазват.

Цветя берат и източноевропейците от фермата „Басахан”, наричана още от местните „фермата на робството”. Мненията за плантацията са разнопосочни.

Собственикът ѝ Уолф Скриймшоу, който беше арестуван преди дни, а днес от отново е на свобода, отказа коментар. Оказва се, че за него са работили и българи.

Али и съпругата му Елена обаче твърдят обратното. Те са минали през фермата на ужасите и едва се измъкнали преди няколко седмици. Веднага след като постъпили на работа личните им документи били задържани. Заплатата пък се оказала двойно по-ниска от обещаната.
„Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена пред NOVA.

Работниците в английската ферма за цветя са държани без документи, без пари, често без храна и вода, съобщи вчера Bulgaria ON AIR.

Посредник е фирма от Нова Загора. Според хора от града клиенти са предимно млади хора.

От полицията в Нова Загора казаха, че до момента нямат сигнали срещу фирмата. Нарушението на договорите не било техен ангажимент, защото нямало престъпление.

По данни на британското правителство жертвите на насилствен труд и сeксуална експлоатация в Кралството са най-малко 13 хил. души. Поради този факт полицията на Острова провежда паралелно над 500 операции за разследване и прекратяване на трафика на хора и съвременното робство.

Източник: Дир.бг

Източник: http://bultimes.bg/ujasut-v-kornuol-bulgarite-gi-prevurnaha-v-robi-ne-smeyat-da-govoryat-ot-strah/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!