Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Днес Северозапада най - бедният регион в Европа се вдига на БУНТ - да припомним лъжите на ГЕРБ и защо се стигна до тук.

Малко информация за тези, които не помнят:

Началото - след като главен път Е-79 бе готов, но така и не стана международен.
2006 година
Лъжите за изграждане на обходно трасето между Димово-Ружинци - обектът бе обявен за приоритетен инвестиционен проект от национално значение с уверението: "През 2007 г. ще започне реалното строителство на пътя и той ще бъде завършен в срока на изграждане на Дунав мост 2".

2008 година

След поредната отровена лъжа, от тогавашното управление на местните представители на държавата обявиха друго - пътят ще е четирилентов, тип магистрален: "В ход е препроектирането на нов 4-лентов път, с дължина 20,500 км, в участъка Димово-Ружинци. Строителството на отсечката ще започне в началото на 2008 г. и ще бъде завършено в рамките на срока за изграждане на Дунав мост 2 и прилежащата му инфраструктура".

2011 година

Решение на Министерски съвет от решение номер 325 от 9 май 2011 година - обявява участъците от Е-79 Мездра - БотевградФ; ДВидин Ц МонтанаФ и други за обекти с национално значение.

Април 2012 година

Инфраструктурни проекти за над 3 млрд. лв. се подготвят за Северозападна България с европейско финансиране в периода 2014-2020 г., обявиха специалисти от транспортното министерство. В приоритетния списък за изпълнение е и изграждането на скоростен четирилентов път Видин-Ботевград. Той ще е с дължина близо 190 км, а строителството му ще струва по около 1 млн.евро на километър.

21 април 2013 година

Бойко Борисов във Видин: Ако ГЕРБ спечели избори, то след 4 г., Видин ще бъде свързан с инфраструктурата на страната - от магистрала Хемус през Дунав мост 2 чрез 4-лентовия път Мездра-Ботевград и Монтана-Видин и жп линия Видин-София. На предизборната среща той обеща и изграждането във Видин на завод за автомобили на германски гигант, а бившият транспортен министър Ивайло Московки пък заяви, че за пристанище Видин са гарантирани 50 млн.лв. инвестиции.

4 септември 2014 година

Ивайло Московски, водач на листата на ГЕРБ във Видин: В програмата си ПП ГЕРБ е записала няколко приоритети, насочени към Северозападна България и Видинския регион, каза Московски. Сред тях е изграждане на трасето Видин-София и в частност пътя Видин-Монтана, строителството на жп линията Видин-София и др.

"За Северозападна България и периферни райони на страната по нашата програма ще се отделят по минимум 1 млрд. лв. годишно за целеви инвестиции, като в това се включват и структурните фондове на ЕС и др.", каза Московски.

17 ноември 2014 година - Министерския съвет одобрява проекта на Оперативна програма "Транспорт". В него е записано: "път E-79 Ботевград - Враца - Монтана - Видин. По него са определени два отделни участъка: Видин - Враца и Мездра - Ботевград. Подготовката на строителството на двата участъка се финансира по ОПТ 2007 - 2013 г. Строителните работи по тези участъци са включени в новата Програма "Европейски транспортни коридори". След успешни първоначални преговори с Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР), се подготвя предложение до Министерство на Регионалното развитие и Министерство на финансите за финансиране на проект "Европейски транспортни коридори" с Държавни инвестиционни заеми от ЕИБ и МБВР.

През 2015 година министър Лиляна Павлова вече заговори за магистрала София-Видин. По нейни думи, обявени пред медиите, строежът ще струва 890 млн. лева. Проектът на магистрала бил напълно готов. Пари се търсят по плана "Юнкер".

Останалото Ви е известно. И така до днес.

Източник: https://xaknews.blogspot.hk/2018/01/blog-post_709.html

Магистрала София-Скопие! Премиерът Борисов издействал средства от Европа за изграждането й

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!