Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко е супер, приятел, България е велика... никакво Евро за вас... :)

България е постигнала напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от Еврозоната, но направеното не е достатъчно и все още ѝ предстои работа Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от Reuters след заседание на еврокомисарите с българските министри в Националния дворец на културата, ден след откриването на председателството на ЕС от България.

Юнкер похвали успехите на България в областта на публичните финанси, но добави, че всички членки на Евросъюза трябва първо да покрият критериите, ако искат да приемат еврото. „Не съм казвал, че България автоматично ще е следващият член на Еврозоната, но тя се движи в правилната посока,“ каза Юнкер. Сред причините той изтъкна, че „безработицата спад, бюджетната ситуация е силна, така че ако говорим за истинска конвергенция, България е постигнала напредък.“

„Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят“ добави Юнкер.
Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че България иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2, който да подготви страната за членство в Еврозоната.

Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на Еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови – колкото години се налага“.

Източник: http://burgas-podlupa.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!