Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови болести

От ляво на дясно... Е, знаете ги.

България е на първо място по смъртност вследствие на сърдечно-съдови заболявания.
Това съобщи съсловното сдружение по кардиостимулация, като се позова на данни на Европейската сърдечна асоциация.

Над 70 хиляди души годишно у нас умират от сърдечно-съдови заболявания, посочи доц. Ивайло Кожухаров от Националната кардиологична болница, цитиран от БНР.

На тези болести се дължат два от всеки три смъртни случая, отбелязват от сдружението. Огромната част от тези смъртни случаи са внезапни, причинени от загуба на сърдечна функция. Тя настъпва за кратък период от време - обикновено до един час след появата на симптомите.

В 80% от случаите внезапната смърт възниква при хора с коронарна болест на сърцето.

Стратегията в световен аспект за решаване на проблема с внезапната сърдечна смърт върви в две основни линии. Едната е медикаментозна профилактика, а втората е с профилактиране чрез кардиовертер-дефибрилатори.

Тези дефибрилатори са най-сигурният метод за лечение и предотвратяване на внезапната сърдечна смърт, изтъкна доц. Кожухаров. Цената им е между 10 и 14 хиляди лева.

Българското сдружение по кардиостимулация започва кампания, като настоява държавата да поеме тези разходи.

Внезапната сърдечна смърт настъпва при всички възрастови групи, включително и при хора в активна възраст, твърдят кардиолозите.

Какво е внезапната сърдечна смърт

Внезапната сърдечна смърт нерядко се отъждествява с понятието сърдечен арест, отбелязва puls.bg. Това често е инфаркт, запушване на голям кръвоносен съд или разкъсване на такъв, тежка аритмия до спиране на сърцето, спукване (руптура) на сърдечна кухина, изпълване на сърдечната обвивка с кръв и т.н. Обикновено всички те водят до остро нарушаване помпената функция на сърцето и прекъсване на електрическата му активност.
Настъпването на внезапната сърдечна смърт обикновено се предхожда от загуба на съзнание.

Спасение - важни са първите минути

Всеки може да има шанс да спаси човешки живот. Навременните действия в първите минути след инцидента понякога могат да са онова, от което човек има нужда. Навременно се започва сърдечен масаж в комбинация с обдишване и поддържане на жизнените показатели.

В някои страни с висока медицинска и социална организация има дефибрилатори на публични места.

Според него не трябва да се помпат страхове в хората. Влизането в еврозоната ни вкарвало в един по-престижен клуб, увери Дацов.

Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната
Юнкер: България е готова да пристъпи към еврозоната
Румен Радев вярва, че когато българското председателство приключи, ЕС ще е по-силен

Присъединяването към ЕРМ2 (т. нар. чакалня за еврозоната) навсякъде било довело до структурни реформи и до подобряване на икономиката. Еврото в момента не е слабо, подчерта финансистът.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/sardenosadovi-zaboljavania-vnezapna-smart-26781270?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!