Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Ало” измамниците ни удрят с нова жестока схема! Ставаме жертва без дори да разберем…

Пропуснато повикване от непознат номер с код на чужда държава – или пък такъв, който почти не се различава от българския.
Когато човек отговори, от другата страна на линията се чува само свободен сигнал, но всъщност се отчита разговор. Така дава до 20 лева на измамници, които оперират в държави, от които даже няма как да бъдат екстрадирани, съобщи bTV.

Отскоро много хора у нас сигнализират, че са ги търсели от остров Възнесение от номер, който започва с код + 247. Атаката е по метода „пропуснато повикване”, а непознатият номер позвънява само веднъж.

Капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова е сред атакуваните. 

„Въобще не погледнах. Започна да отброява секунди, хем даваше сигнал, хем отчиташе все едно говоря”, заяви тя.

Все още Дянкова не е сигурна дали това ще се отрази на месечната сметка, но забелязва, че текущата е по-висока от обикновено. А веднъж върнала обаждане, позвъняванията зачестили.

„От Албания в събота ми звъняха 6 пъти”, разказа тя.

Схемата разчита на успех при хиляди опити на хиляди различни телефонни номера, коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

По думите му мошениците се сдобиват с огромни списъци с номера от най-различни източници, зареждат ги в софтуер, който започва кратки прозвънявания с надеждата някой да отговори. Случили се това, то сигналът свободно, който жертвата чува, не е това, което изглежда. Вероятно машината автоматично вдига и дава сигнал свободно, човек, не може да прецени, че това е запис”, добави той.

Резултатът – в зависимост от държавата, от която са ви потърсили, минутата разговор (т.е. най-малкото, което ще платите) е 12 лв., но ако е номер с добавена стойност сумата може да набъбне до около 20 лв.

Често са използвани номера от остров Възнесение* (с код +247), но вече има и такива от Албания (код +355, много близък до нашия +359) и Румъния, където пък много нашенци пътуват.

Иванов предупреди, че подобни типове „фишинг” се използват и с много по-лоши цели – например с текстови съобщения за спечелени промоционални карти от известни магазини. Есемесът съдържа линк към сайт с вирус, който може да изтегли всички пароли напр. за онлайн банкиране.

„И трите мобилни оператора имат системи за анализиране на потребителското поведение. Според мен е тяхно морално задължение когато ние никога не сме се обаждали в Сиера Леоне, ако ние тръгнем да го правим няколко поредни пъти, да бъдем спрени”, коментира още експертът.

Телекомите у нас съветват абонатите си да блокират непознатите чуждестранни номера и да не връщат обаждания към тях. Една от компаниите обаче вече е преустановила избирането и пренасочването към остров Възнесение още през 2013 г.

*Възнесение е малък остров в централната част на Атлантическия океан. Бивша английска колония, днес той е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/chuzhbina-izmamnitzi-obazhdane-26779666?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!