Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д. Иванов: Борисов се движи в правилната посока за Турция

Премиерът Бойко Борисов се движи в правилната посока за Турция. Българите не са готови да приемат пола като социална, а не като биологична категория.
Това заяви в интервю за "Канал 3" специалистът по национална сигурност проф. Димитър Иванов. 

"Турция и България са съседи, Турция е силна и важна държава за нас и за целия регион на Черноморието и на Балканския полуостров. И всъщност посоката, по която се движи премиерът Борисов, е правилната. Точно така трябва - с баланс, с добра дума, с опит за ангажиране на другата страна към общите проблеми на сигурността, на борбата с тероризма. Така че, тук тактиката на министър-председателя е правилна", заяви Димитър Иванов, който коментира посещението на българската делегация за откриването на Желязната църква в Истанбул.

Запитан има ли някакво притеснение от намеците в изказванията на домакините какво биха могли да ни поискат за тоя жест на прекрасно реставрираната Желязна църква?, Иванов коментира:

"Този въпрос има две страни. Единият е чисто религиозният. Ние знаем голямата привързаност на президента Ердоган към твърдия ислямизъм, включително и в неговите не само верски, но и светски проявления. Втората страна обаче е да гледаме на религиозните паметници като на паметници на културно-историческото наследство и това е положително. И не би имало нищо лошо, ако ние със съвместни усилия с турската държава възстановим или поддържаме паметници на културно-историческото наследство от ислямския период в България. Това не са само джамии - това са мостове, хамами, медресета /б.ал - бивши училища за подготовка на мюсюлмански духовници/." 

По повод Истанбулската конвенция и противоречивите реакции за нея Иванов е на мнение:

"Ако нещо ме смущава, това е неяснотата в текста на предложената конвенция. Тя трябва да е по-конкретна и да е съобразена с различните цивилизационни модели и с ценностите на тези модели. Никой не е задължен да възприема механично и без обсъждане чужди модели на поведение. Защото специално по този въпрос за половете, за джендър организациите, един е манталитетът на англосаксонския цивилизационен модел – на Северна Европа, друг е манталитетът в Южна Европа, трети е в Азия, четвърти е в Русия. И затова, от неяснотата на конвенцията, от двузначието, с което може да се тълкува, произтичат и тези различни тълкувания, които стават повод за конфронтация вътре в обществото. Аз мисля, че нашето общество не е готово да приеме тълкувание за пола като социална категория, а не като биологична". 

По повод шесторното убийство в Нови Искър и има ли нещо смущаващо около самоубийството на Росен Ангелов, Иванов заяви:

"Аз не съм криминалист, това са особен вид престъпления и без информация какво да коментирам. Но генерално ме смущава цялостната организация на операцията. Нарушават се принципи на оперативната работа - секретност, конспиративност, прекалено много шум се вдига, прекалено много лица дават изявления. Суматоха настъпи с участието на журналистите, които се смесват с полицейските сили. И това някак си дезинформира обществото или поне го информира в различни посоки.

Второто, което е, при всяка оперативна комбинация първо се издигат определени версии и започва методически да се работи по няколко версии. В случая започна да се работи само по една версия и се налагаше само тя. И трето. Започна още от началото да се чувства разнобой в изказванията на ангажираните институции.

Но в края на краищата, всяка работа, която завърши добре, е добра. Да се надяваме, че в случая са уцелили правилната версия и се движат по нея. Какво ще излезе, не мога да гадая. Би било непрофесионално, ако се опитам да коментирам неща, за които нямам достатъчно информация. Той смята, че има слабости при издирване на лица от престъпния контингент."

Коментирайки изказването в края на годината на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, че опозицията не е готова да управлява, Иванов смята, че проблемът е в опозицията, и по-специално в БСП, защото има липса на комплекс от политики, които да бъдат предложени - в социалната сфера, в икономическото развитие, във външната политика и липсата на екипи, които да осъществят тези политики, когато дойдат на власт. Тъй като едно е да си в опозиция, съвсем друго е да си на власт. Когато си на власт, трябва да имаш ясна идея и да можеш да я провеждаш на практика.
Според него обаче изказването на Доган урежда само вътрешноведомствени проблеми като завръщането на отцепниците, тъй като ДПС е заявило, че ще гласува "за" на предстоящия вот на недоверие. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/borisov-turtzia-dimitar-ivanov-posoka-pravilna-26765780?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!