Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин предлага 50% по-евтин нефт, ако излезем от ЕС, $3 млрд. на година срещу $1 млрд. еврофондове

Руското правителство е внесло в Държавната дума проект за изменение на закона за търговията с петрол и природни суровини. Той е съгласуван с президента, съобщават на сайта на кабинета.
Основната, и най-интересна за нас, промяна е превръщането на "отстъпката Газофлот" в универсална държавна политика, както и увеличаването на размера и.
Припомняме, отстъпката "Газофлот" беше цена на руския природен газ около 30% по-ниска от пазарната, за Украйна. В замяна на това руският Черноморски флот да ползва базите си в Крим до 2042 г. Тогава това беше единично решение, което облекчи доста икономиката на Украйна, а Виктор Янукович си направи добре сметката, и реши да не влиза в ЕС, а да влезе в Евразийския съюз.
След това обаче му спретнаха преврат, Украйна пое твърдо към Европа, плаща скъпи газ и петрол, а икономиката и колабира.
Сега Путин очевидно иска да направи подобна политика обща и ясна, а не да се договаря страна по страна.

Според законопроекта, всяка държава от Евразийския съюз, както и държавите, сключили споразумение със съюза, или "кандидатствали" за членство, ще получават с 50% по-евтини газ и петрол.
Ако законът бъде приет, което е почти сигурно с оглед на мнозинството от 70% на управляващата партия, това означава, че България би могла да спести около 3 милиарда долара на година от разходи за руски петрол и газ.
В момента харчим по около 6 милиарда долара на година.
Добиването на статут на "кандидат" за член става с декларация от 1 страница, подадена в централата на Евразийския икономически съюз в Москва. Кандидатстването не ни задължава да влезем, ако нещо много се страхуваме от "руската мечка".
Въпросната сума далеч надвишава нетната печалба от еврофондовете, която е под 1 милиард долара, и то ако ни платят всичко. В момента това не се случва, защото за да пести пари, ЕС непрекъснато ни измисля нарушения, и ни налага глоби.
Но дори да се приеме пълният размер на ползата от еврофондовете, то той е 3 пъти по-малък от разликата в цената на скъпите нефт и газ, без отстъпката. Допълнително, и еврофондовете са едва до 2020 г., а след това спират, и реално ще сме на минус.
Моментът очевидно е добре подбран и с оглед на тази дата, след която много източноевропейци ще си задават въпроса защо изобщо са в ЕС, след като дори парите спират. И остават гейовете, третия пол и бежанците.
Не е изключено не България да се окаже първата възползвала се от новия закон. Орбан още от сега си поддържа приятелски отношения с Путин.

Г.Н.

Източник: http://www.gudelnews.com/2018/01/50-3-1.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!