Следвайте "Буднаера" в Телеграм

А.Райчев: Няма мърдане! Ако иска да е eвропейска държава, България трябва да признае третия пол! – Гласовете на ГЕРБ и ДПС са достатъчни, за да стане това

“България няма много възможности, тъй като ако иска да е европейска страна, трябва да приеме решението за признаване на “третия пол”, това заяви анализаторът Андрей Райчев, цитиран от ПИК.

“Това е въпрос на фундаментален избор. Искаш да пътуваш без визи, да получаваш пари, да си сред богатите. Срещу това трябва да приемаш някакви други неща и правила. Едно от тях е за третия пол”, обясни социологът.

Според него обаче този процес не трябва да е бърз и не бива да се приемат всички точки. Като например тази, че България е длъжна да приема бежанци, ако те са се обявили от третия пол.

Източник: Епицентър

Гласовете на ГЕРБ и ДПС са достатъчни, за да ратифицираме Истанбулската конвенция

Гласовете на ГЕРБ и ДПС са достатъчни, за да бъде ратифицирана Истанбулската конвеция, която предизвика разделение в коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Документът, въвеждащ странното понятие „социален пол“, бе одобрен на заседание на правителството в сряда, въпреки че 8 министри гласуваха против. Конвенцията ще влезе в сила, едва след като бъде ратифицирана от Народното събрание с обикновено мнозинство. 

До момента "за" узаконяването на документа в България са само ГЕРБ и ДПС. В партията на Борисов обаче не са сигурни дали всичките 94 депутати (мястото на напусналия НС Ивайло Константинов все още не е заето от следващия в листата на ГЕРБ, б.р)  ще подкрепят Истанбулската конвенция. На вчерашното заседание на Министерски съвет стана ясно, че ключовите министри на ГЕРБ Кирил Ананиев, Владислав Горанов и Ивайло Московски са гласували против, а в интервю за Епицентър.бг депутатът Георги Марков заяви, че няма да даде гласа си за конвенцията, въпреки обещанието за лоялност към партията, която го е излъчила за депутат. 

От ДПС казват неофициално, че тъй като са либерална партия, те защитават либералните ценности и ще дадат възможност на всеки български гражданин на оцени сам себе си, както прецени. 

Още вчера Патриотите заявиха, че в Народното събрание ще отхвърлят Истанбулската конвенция, тъй като тя прави опит да разруши традиционните български християнски ценности. Днес категоричната позиция на „Обединени патриоти“ бе потвърдена и от председателя на парламентарната група Волен Сидеров. 

Партията на Веселин Марешки „Воля“ няма официална позиция по въпроса. Това обаче едва ли е от особено значение, тъй като през последните месеци формацията демонстрира странно поведение – лидерът ѝ казваше едно, а в пленарна зала той и депутатите му правеха точно обратното. 

От Народното събрание съобщиха, че към момента "Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" не е внесена в деловодството. 

Според аления 1 на член 77 от парламентарния правилник, в 3-дневен срок от внасянето на даден законопроект, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева трябва да го разпредели в съответните комисии. По правило конвенциите се приемат или отхвърлят само на едно четене. Ако документът бъде приет, комисията изготвя доклад, който в срок от 2 месеца трябва да бъде гласуван в пленарна зала. 

Пред Епицентър.бг председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че този срок започва да тече от 11 януари, когато е първият работен ден на депутатите след ваканцията. От думите ѝ стана, че първата политическа сила у нас не е обсъждала казуса с Истанбулската конвенция.

Източник:

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!