Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политик: България умира

Проф. Константинов: Голяма част от тези 55 хил. новородени през 2017 г. са от семейства, където образованието не е на почит

Изминалата 2017 г. е поставила печален рекорд по отношение на раждаемостта, показват регистрите на здравното министерство.
Докъде ще ни доведе тази стряскаща тенденция и има ли начин да се справим с тази демографска катастрофа?

Според председателя на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов това е най-ниската раждаемост от 1878 г., въобще откакто съществува Третата българска държава. 

 "Истината е, че България умира. Всяка година започва с новината за рекордно ниска раждаемост, но явно никой не обръща внимание. Догодина сигурно ще паднем и под сегашната граница", категоричен бе Костадинов пред "България он еър". 

По думите му ниската раждаемост е факт, защото България има "най-дивашката и антиобразователна политика" в момента, заради т. нар. делегирани бюджети към училищата.

"Тези делегирани бюджети са превърнали училищата в едни търговски дружества. Колкото повече деца има в дадено школо, толкова повече пари се вливат. Ако обаче учениците паднат под 50, то тогава държавата закрива училището. Тази година българското правителство е закрило 82 учебни заведения и точно толкова села са оставени без бъдеще", отбеляза политикът.

Анализаторът Михаил Константинов уточни, че картината е още по-страшна, защото голяма част от тези 55 хил. новородени през 2017 г. са от семейства, където образованието не е на почит, а българският език не е роден.

"Направили сме прекалено много грешки през годините. Държавата плаща на дете да ходи да се образова, но вместо това родителите му го пращат да проси, защото е по-изгодно. Другият фактор за ниската раждаемост е, че много хора напускат страната. Ако част от българите решат да не заминат за чужбина и останат - то има шанс за България", каза още анализаторът.

Константинов смята, че проблемът може да е свързан дори с конспиративната теория, че някой не иска на територията на България да се раждат повече деца, защото "е хвърлил око на страната ни".

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-razhdaemost-politik-umira-26745580?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!