Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отбой! Отмяната на санкциите срещу Русия не е тема на нашето европредседателство, не е вярно, че съм казвала такова нещо!

По време на председателството ни въпросът за отмяна на санкциите срещу Русия няма да бъде повдиган, това заяви министърът на евроинтеграцията Лиляна Павлова.

Така тя отговори на вчерашна информация на ТАСС, според която “България смята за необходимо включването в дневния ред на предстоящите дебати в Европейския съюз на въпроса за санкциите срещу Русия като един от приоритетните”.

Според Павлова ТАСС е използвала нейна среща с чуждестранни журналисти от ноември м.г., когато е бил поставен този въпрос, но България не е поемала такива ангажименти. 

Междувременно и “Российская газета” излезе с новината, че “решението на въпроса за антируските санкции е сред приоритетите на българското председателство на ЕС”.

За нас темата за Западните Балкани е ключова. Българското председателство е балканско председателство. Можем да останем в историята с разширяване на европейската интеграция, посочи Павлова.

“Вчера дадохме официалния старт на българското председателство на Съвета на Европейския съвет с концерт в НДК. Нашето послание е да се обединим около общите цели, всеки със своите традиции и история.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Поехме от Естония 120 досиета – различни законодателни инициативи, по които трябва да продължим работата. Надяваме се през тези шест месеца да успеем да ги придвижим стъпка напред, посочи Павлова.

Очакваме сериозни и тежки дебати по въпроса с мигрантите, енергийния пакет и Брекзит. Ако говорим за бъдещето на Европа през следващите 20 години, дебатът минава през темата за миграцията и темата за бъдещия бюджет на Европейския съюз, след излизането на Великобритания, когато бюджетът ще намалее с 22 милиарда евро.

Трябва да се търси баланса – как с по-малко пари да бъдем по-ефективни, заяви министърът. Кохезионната политика изобщо не би трябвало да е под въпрос, въпросът е как да продължи.

Ако задълбочим различията между регионите, това ще доведе до турбуленция в Европейския съюз. По Дъблинското споразумение не мога да кажа, че имаме напредък. Позициите на държавите са различни. Ние сме призвани да бъдем балансьор, заяви Павлова.

Брекзит е една гореща тема през следващите шест месеца, но тя няма да приключи. От нас се очаква по време на председателството да запазим единната позиция на 27-те.

Затова е важно да приемем рамката на споразумението с Великобритания отново без да се делим и да дадем ясен мандат на преговарящия г-н Барние за това какви преговори ще се водят през следващите месеци, посочи тя.

Министърът уточни, че по време на председателството ни въпросът за отмяна на санкциите срещу Русия няма да бъде повдиган.

За нас темата за Западните Балкани е ключова. Българското председателство е балканско председателство. Можем да останем в историята с разширяване на европейската интеграция.

За нас е важно да направим един честен анализ на държавите от Западните Балкани докъде са стигнали в стъпките си към Европейския съюз, за да може да се върви напред, заяви Павлова.

Част от нашата стратегия е да променим имиджа на България. Имаме уникален шанс да покажем нашите традиции, култура, история. В сряда ще представим 4-минутен клип, в който ще покажем богатството и красотата на България.

Трябва да сме горди от това, че сме българи и че има какво да покажем на нашите приятели от Европа, заключи Лиляна Павлова. 

Епицентър

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!