Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц.Минчо Христов: Симеонов е най-малкият проблем на Борисов, държавата катастрофира, ГЕРБ ще последва съдбата на СДС и НДСВ

Правителството ни няма причина да се хвали. Плащаме три пъти по-скъпо за вода от африканските пустини.

Трябва спешно да се гласува закон, с който надценките в големите вериги да се ограничат.

Със закона за концесиите ще се източат толкова милиарди, колкото през целия преход, каза пред BIG5 бившият депутат и политолог Минчо Христов.

– Г-н Христов, ще успее ли коалицията между ГEРБ и Обединените патриоти да довърши докрай мандата си, след като самият Валери Симеонов заяви, че не иска да вижда Бойко Борисов?

– Политическите крамоли между управляващите са най-малкият проблем на управляващите. Основна грижа за тях в момента са изключително ниските доходи за пенсии и заплати, недостъпното здравеопазване и кражбите на политиците. Това са трите основни проблема, които стоят на дневен ред и трябва да бъдат разрешени. Вътрешните проблеми в управляващата опозиция ще се разрешат, тъй като най-вероятно ГЕРБ и Обединените патриоти ще се договорят. Ако зависи от тях, те могат да изкарат не един, а пет мандата. Хубавото е, че нещата не зависят само от двете формации, а и от българския народ, който трябва да се запита до кога ще търпи този грабеж.

Става дума например за големите монополисти, за увеличаването на тока и на водата. Страната ни е сред водещите по скъпи телефонни услуги. В големите търговски вериги пък ни продават по-скъпи продукти, отколкото част от тях са на по-ниски цени в Германия, Австрия и Холандия. Това се нарича грабеж. Разбира се, не може да не споменем и банките, в които има 10% лихви, докато в Австрия и Германия процентът е 2%. Отново ви давам пример с едни и същи банки. В здравеопазването също сме свидетели на геноцид. Към българския народ буквално се извършва грабеж.

– От БСП предложиха да има квотен принцип в големите вериги и да се продават предимно български стоки. Това до някаква степен ще реши ли част от проблемите, които изброихте?

– Това е добро предложение, но не е достатъчно, за да се решат проблемите с големите вериги магазини. И сега има български стоки. Надценките, които се слагат обаче са между 60-110%. Т.е., ако купим за 1 лв. кофичка кисело мляко, на производителя се полагат 40-50 ст. Най-важното, което трябва да приеме българският парламент, е закон срещу спекулата, за да не могат търговците да печелят повече от 10-12% от стойността на стоките. В Израел например стоките от първа необходимост са по-евтини, отколкото в България. В същото време там дори водата в пустинята там е три пъти по-евтина, отколкото се продава на българите.

– Правителството се хвали с по-високи заплати в няколко сектора. Това няма до някаква степен да компенсира по-високите цени?

– Работата на правителството е да се хвали. Нашата работа като анализатори е да гледаме по-обективно на нещата. Давам ви конкретен пример. Българските пенсионери ще получат коледни надбавки от 40 лв. Пари ще вземат хората, които взимат до 300 лв. пенсия. В същото време Алексис Ципрас в Гърция дава на пенсионерите си 2 000 лв. коледни надбавки, при положение, че там получават 1 000 лв. пенсия, изчислено в български пари. Правителството ни едва ли има причина да се хвали с нещо. В Сърбия и в Румъния минималната заплата е почти два пъти по-висока, отколкото в България. За мен това е подигравка и е хубаво правителството да спре да приказва небивалици, на които все още има хора, които се връзват.

– Ахмед Доган посочи, че няма алтернатива на кабинета в момента. Вие виждате ли в обозримо бъдеще нов господар в „Дондуков” 1?

– Алтернатива има, но не е в парламентарно представените партии. Българските граждани започват да се самоорганизират и тепърва започва създаването на нови политически субекти, които ще променят политическата карта на България. Големите партии ще последват съдбата на своите „предшественици” като СДС и НДСВ. Виждате каква е тяхната съдба в момента. В същото време много от ръководителите на партиите на гражданина Кобурготски и на Иван Костов още докато управляваха, трябваше да бъдат съдени за разграбването на държавата – за външния дълг, за приватизацията на БТК, за енергоразпределителните дружества. Това време ще дойде. Мисля, че нормално мислещите хора ще постави началото на нова алтернатива, която да потърси справедливост и да накаже виновните за разграбването на България през последните 25 години.

– Правителството беше разклатено заради строежа на втори лифт в Банско. Трябва ли да се строи съоръжението?

– Природата трябва да бъде защитавана. Виждате какво става например в Добруджа. Там една компания искаше да вкарва отрови във водоносните слоеве, но хората се вдигнаха и с повече от 90% на референдум казаха своята дума. В Трън хората отново се обединиха срещу добива на злато, при който отново се използват отрови. Правителството на Бойко Борисов преди няколко години пък беше харизало 4 500 кв. км от Златна Добруджа на фирмата „Шеврон”, за да вкарва всякакви химикали и да добиват шистов газ. Кабинетът тогава даде заден ход, след като хората се вдигнаха на протести. Не можем да разчитаме някой отвън да решава проблемите ни, а трябва сами да се организираме. В същото време вижте какъв синхрон се получава в парламента, когато става въпрос за партийната субсидия. Тя е най-високата в света. Когато бях депутат в 40-то Народно събрание, заявих, че субсидиите трябва да се премахнат изцяло, защото в противен случай партиите буквално се гаврят хората. Българските граждани събраха 2 млн. лв. за Българската Коледа. В същото време шепа негодници в парламента и една извън парламентарна партия усвояват близо 40 млн. лв. годишно.

– До къде стигна битката ви с канадската фирма Дънди прешъс, която добива злато у нас?

– Още през 2005 г. поставих въпроса за кражбите и грабежа, които прави една чужда фирма в България. Тогава изнесох данните от трибуната на парламента как господата от „Дънди прешъс” плащат” 1,5% концесионна такса на държавата, а в същото време прибират злато за 98,5%. Казах на тогавашния премиер Сергей Станишев, че подобен грабеж няма и в Централна Африка. Златото ни се изнася в Намибия. Успяхме да постигнем нещо полезно – забранихме на канадската фирма да замърси цяла Южна България с цианиди. Всички концесии в страната ни са престъпни. Примерите са много – ЕРП-тата, БТК, Софийска вода, които бяха заграбени буквално без пари. Тези, които направиха този грабеж, рано или късно ще понесат своята отговорност.

– Какво се случва при патриотите? Там също има разногласие между тях. Ще издържат ли дълго трите партии заедно?

– Това е коалиция на интереса. Тези хора не се борят за интереса на държавата, а своя личен. Един от първите закони в парламента беше този за концесиите. Той гласи, че ако някой концесионер е на загуба, ще получи пари от държавата и от общините. Такова чудо няма никъде по света. С експерта Александър Трифонов изпратихме писмо до президента. Той обаче не ни послуша и не наложи вето. В близките години с този закон ще бъде извършен грабеж, който е съпоставим с ограбването на страната през последните 20 години. Десетки милиарди левове ще бъдат източени от концесионери, а парите ще плащаме ние. Отговорността ще си носят ГЕРБ и т.нар. патриоти.

Интервю на Васил Василев, BIG5

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!