Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Ханделсблат”: 5 неща, които трябва да се знаят за България

Преди единадесет години България се присъедини към Европейския съюз; но балканската страна все "не е съвсем пристигнала“, коментира германско издание.
"Ханделсблат" (Handelsblatt) изтъква пет неща, които читателите трябва да знаят за държавата в навечерието на поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС.

Под мотото "Съединението прави силата“, България ще поеме председателството на 1 януари 2018 г. – за първи път след присъединяването й към Общността през 2007 г. Черноморската страна обаче все още остава извън еврозоната и Шенгенското пространство, пояснява изданието, цитирано от "Фокус".

Какво обаче следва да знаят останалите за нея?
Според Handelsblatt има пет важни неща, които открояват страната ни.

1. Древна история

Траки, римляни, готи, византийци и турци оказват влияние върху историята на България. Столицата София, по-рано Сердика, е считана за любим град на римския император Константин Велики (306-337). Твърди се, че той е казал: "Сердика е моят Рим."
По-голямата част от българите изповядват православното християнство. Десет процента от населението са етнически турци, останали в страната от времето на Османската империя.

2. Текущи предизвикателства

Бившата страна от Източния блок остава най-бедната в ЕС, въпреки добрия икономически растеж от 3,9% през 2016 г.
По време на бежанската криза София се опита да опази 259-километровата граница с Турция от мигрантския натиск.
Поради дефицитите в борбата срещу корупцията и съдебната система България попадна в полезрението на Брюксел - всеобхватен закон за борба с корупцията беше приет едва в края на декември 2017 г.

3. България е проевропейски настроена

По-голямата част от българите са приятелски настроени към ЕС. След десет години в Общността, проучване показа, че 77% от българите подкрепят членството на страната си в ЕС.
В София от май 2017 г. управлява проевропейско коалиционно правителство на партията ГЕРБ, ръководено от нейния лидер Бойко Борисов. Младши партньор в коалицията е политическия блок "Обединени патриоти“.

4. Кирилица

Срещите по време на българското председателство на ЕС трябва да се провеждат на български език, според министър Лиляна Павлова, разбира се – с осигурен превод. Българският е свързан с други славянски езици като сръбски или руски език. В страната пишат на кирилица, а не с латински букви. Националната валута е лев и е обвързана в съотношение 1,95:1 с еврото.

5. Дълги плажове и… домати

Чуждестранни дипломати и предприемачи се радват особено много на българските домати и най- вече сорта "Биволско сърце“. Традиционната шопска салата, направена от вкусни домати, краставици, червен лук и чушки, настъргано бяло овче сирене и магданоз, е популярна сред пътуващите в България.
В допълнение ежегодно милиони европейци се наслаждават на почивката си по дългите, покрити с фин пясък плажове на Българското Черноморие.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-predsedatelstvo-evropredsedatelstvoto-2018-26731457?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!