Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министър ни просветли: Коледните добавки са за бедните

Министър Бисер Петков обяви, че коледните добавки за пенсионерите имат социален характер и идеята им е да подпомагат най-бедните от тях.
Някой да оспорва това? Някъде социално министерство да дава коледни добавки на богати?

Добавки за богатите ги дават други институции и то не само за Нова година, а постоянно. Достатъчно е да посочим фирмите, спечелили най-много и най-тлъсти обществени поръчки. Или забогателите подозрително бързо политици и министри.

Министърът смята, че с 40 лева, най-бедните пенсионери в най-бедната държава от ЕС - които, между другото, са 1 232 000 души официално  -ще престанат да бъдат бедни...за около половин час.

Хубаво е, когато социалният министър говори загрижено за бедните хора с ниски пенсии. Това влиза в неговите задължения. Но и решаването на проблема с бедността също е негово задължение по презумпция. Не сме забелязали той или негов предшественик да е направил нещо по този въпрос. Години наред щедро се дават на пенсионерите у нас по 30-40 лева, на калпак с абсурдни изисквания да ги получат.

При доход 200 лева примерно - получаваш, при 201 - не получаваш. Един лев дели признатите от министъра за бедни и богатите. Нека припомним, че преди броени дни премиерът повиши заплатите на министри, зам.-министри и началници на министерски кабинети. Така те ще взимат суми с по четири нули, докато заработената и призната максимална пенсия е закована от години някъде под 1000 лева.

Обяснението - няма пари за всички - не е приемливо. Оправданието, че съществуват "технически и информационни проблеми, които не гарантират по-голяма справедливост" е смешно.

При тези пенсии, които получават възрастните хора, подобни твърдения са нещо средно между подигравка и гавра. Вярно, с някаква сума около и над 40 лева нещата няма да се променят. Но социален министър, който е съвсем наясно с бедността в държавата да обяснява как коледните добавки били за бедните е все едно попът в църквата да каже, че погребението е за споминалия се.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/koledni-dobavki-kabinet-borisov-3-26693161?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!