Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За една година България изгуби повече хора, отколкото през Втората световна война

Населението на страната се топи всяка година и официалните прогнози са през 2070 г. жителите на България да са само 5,132 млн. души. Наред с това продължава процесът на застаряване на населението. 
Българите имат най-ниската средна продължителност на живота в страните от ЕС, а по смъртност сме номер 1 в Общността. Картината се допълва с факта, че броят на сключените бракове намаляват, а разводите се увеличават. И всичко това няма начин да не е свързано с начина ни на живот, което включва доходи, стрес и качество на здравеопазването, пише в.“Стандарт“.
Населението намалява не само защото не се раждат достатъчно деца, а и защото много млади хора просто напускат страната в търсене на по-високи доходи и по-добър живот. През 2016 г. 30 570 души са емигрирали в чужбина, сочат данните на НСИ.

Всеки втори емигрант е на възраст 20-39 години – млади хора, които предпочитат да отглеждат децата си в чужбина, вместо в България. Най-младите емигранти (под 20 години) са 14,3 %, а тези над 60 години са 8,7 %. Най-предпочитани от емигрантите дестинации са Германия, Великобритания и Испания.
Движението на хора между различните градове и села в страната също се развива с бурни темпове. През 2016 г. в преселванията между населените места в страната са участвали над 96 000 души. Показателно за това, защо хората най-често се местят е фактът, че най-голям брой от преместилите се са избрали да живеят в София, където безработицата е най-малка, а заплатите са най-високи.
През 2016 г. само пет области имат положителен прираст на населението в резултат на миграцията: София, Варна, Пловдив, Бургас и Кърджали. В останалите области населението намалява в резултат на преселването. Но с най-голямо намаление на населението са областите Смолян, Видин и Враца, което ясно показва, че хората отиват от по-бедните градове в тези, в които има повече работа и дават по-добри заплати.

източник : edinni.bg

Източник: http://www.gudelnews.com/2017/12/blog-post_415.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!