Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейският съвет подновява санкциите срещу Русия! Лидерите на ЕС направиха стъпка към общоевропейска отбрана!

Европейските лидери се съгласиха за подновяване на санкциите срещу Русия. Премиерът Борисов заяви, че България няма да заема крайна позиция.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкри, че по време на срещата на върха в четвъртък, страните от ЕС са се съгласили за ново подновяване на икономическите санкции срещу Русия, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

„Европейският съюз се обедини за подновяване на икономическите санкции срещу Русия“, се казва в съобщение на полския политик, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.

България не бива да заема категорична позиция по въпроса за санкциите срещу Русия, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от БНР.

„По такива важни теми е хубаво да се изслуша Съвета. Едните държави са твърдо да паднат санкциите - Унгария, Гърция. Има и други като Полша, да речем, които са изключително против това да паднат санкциите. И ние като председатели на ЕС трябва да се опитаме да не заемаме крайна позиция“, обясни Борисов в първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Наложените санкции изтичаха през януари 2018 г., но решението от 14 декември бе да бъдат удължени с нови шест месеца. Причината за това са руските действия в Крим, определени от международната общност като анексия на полуострова.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/sanktzii-rusia-evropeyski-parlament-26691160?nt=10

Лидерите на ЕС направиха стъпка към общоевропейска отбрана

Лидерите на ЕС дадоха официален старт на европейската програма Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната.
"Днес мечтата става реалност", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Туск припомни през какви перипетии е преминал проектът през последните 60 години.

"Днес полагаме началото на постоянното структурирано сътрудничество - практическо изражение на желанието ни да изградим общоевропейска отбрана", каза той и допълни: "Това е добра новина за нашите съюзници и лоша за нашите врагове“.

В подновяването на проекта за общоевропейска отбрана, което бе решено след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, след вота за Брекзит и след анексията на Крим от Русия, няма да участват Дания, Малта и напускащото Обединено кралство.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-otbrana-26691070?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!