Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мнозинството отхвърли ветото на президента и разстреля надеждата за оцеляване на хиляди онкоболни!

Мнозинството в Народното събрание отхвърли наложеното вето на президента Румен Радев върху мораториума за нови лекарства за онкоболни. Депутатите приеха мораториума с 126 гласа “за”, 95  “против” и 0 “въздържал се”.

Президентът Радев наложи в петък вето върху текстовете, според които НЗОК няма да заплаща за нови медикаменти през 2018 г. Срещу промяната се обявиха депутатите от опозицията, а пациентски организации излязоха на протест.

Народните представители влязоха в ожесточен дебат за промените в бюджета на НЗОК и предвидения мораториум за нови лекарства за онкологични заболявания.

Най-прочувствен в дебата бе актьорът и депутат Стефан Данаилов, който страда от коварна болест, дошъл в парламента специално за гласуването.

Неговата реч: 

“Аз искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен. Скъпи приятели, досега имах възможността да ви слушам, да ви гледам по телевизията и сега дойдох специално, за да ви предложа нещо. Не обичам този остър тон, тези скандали, когато наистина става въпрос за човешки живот.

Ако 3 години съм в ремисия, не знам Господ какво ще каже след месец-два или година. Тази химия, която са ми наливали с години, вече няма да действа и ще трябва да пробвам нова. Вие ще кажете: „ти имаш пари, ще си купиш“.

Аз имам, но тези хора, които нямат? Има тук лекари, има хора, които страдат от такова заболяване. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна болест. Нека направим 2 групи и да се разходим из Софийската онкология и Националната хематология. Да видите какви хора са вътре.

Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, които казват „всичко опитваме и не става“. Затова не ме интересуват тези милиони, но хайде този път да направим не жест, а наше задължение. Нас са ни избирали хората и много от тях са заставали зад нашите кандидатури. И много хора също са опарени от тази коварна болест. Обръщам се към вас като ваш приятел.

Скъпи приятели, нека сменим политиката и да постъпим най-човешки. Защото това да не знаеш дали ще оцелееш е страшно. Изпитал съм го, затова го споделям с вас”, заяви Данаилов от трибуната на Народното събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче не се трогна от актьора и сметна, че Данаилов е бил употребен в дебата.

„Баща ми почина на 62 години от рак и затова не искам да се спекулира с темата в пленарна зала“, посочи той. „Уважение и респект към Стефан Данаилов, но винаги трябва да се търси балансът. Можеше да излезе да говори Вежди Рашидов и той също се лекува от рак. Можехме да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля онкологично заболяване“

Народният представител от БСП Филип Попов, заяви, че с този мораториум се разстрелва надеждата на боледуващите:

“Току що вие разстреляхте надеждата не тези български граждани. На тези пациенти, на всеки един бъдещ пациент. Това е надеждата, която крепи една нация. Когато човешкият живот като ценност мине на заден план, тогава няма нужда от бюджет, няма нужда от правителство, няма нужда от държава”, каза Попов.

Офнюз

https://offnews.bg/politika/stefan-danailov-razplaka-deputati-i-zhurnalisti-no-vetoto-ne-mina-671177.html

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!