Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Галъп”: 63% от българите искат да се строи АЕЦ ”Белене”! 76% оценяват като успешна първата година на президента!

Българите реагират с традиционна симпатия на темата за АЕЦ “Белене“ – 63% одобряват изразената от правителството готовност тя да бъде построена.

Едва 26%  са против, а 11 на сто не могат да преценят.

Това показват данни от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 души по специална панелна методика, между 7 и 9 декември.

Всичко, свързано с чистия въздух, лекарствата и други подобни теми от последните дни среща обществено одобрение веднага. Както може и да се очаква, въпроси като „царските имоти“, например, са на другия полюс. Някъде по средата остават теми като посещението в Саудитска Арабия, или анонса за АЕЦ „Белене“.

Във времето за рaвносметки и очаквания българите намират първата година на президента за успешна и очакват тревогата и напрежението от сегашната година да се пренесе и по време на председателството, коментират социолозите.

Резултатите от сондажа сочат още, че мнозинства над 90% одобряват акциите на министерства, прокуратура, общини и други за проверки в болниците и за проблемите с чистия въздух. Това се теми, свързани с качеството живот и всяко усилие на властта по тези въпроси се поощрява от българите.

Искането на лидера на БСП Корнелия Нинова за дебат в парламента по въпроса за подслушванията също среща подкрепа – 74% са „за“, 22% са „против“, а 4 на сто нямат мнение.

Високо се оценява и посещението на премиера Бойко Борисов в Саудитска Арабия – 63% го адмирират, срещу 28% на обратното мнение. 9 на сто нямат мнение. В такива въпроси проличава принципно и дори инерционно одобрение, подчертават  от “Галъп”.

Повдигането на темата с „царските имоти“ обаче среща осезаем обществен отпор. 73% са „против“, само 19% – „за“, а 8 на сто не могат да преценят. В последните десетилетия е изградена ясна нагласа по този казус и по всичко личи, че тя е устойчива във времето.

76% приемат мнението, че президентът Румен Радев e провел първата година от мандата си успешно, 15% са на обратното мнение, а 9% се затрудняват да отговорят. Тепърва обаче държавният глава навлиза в същинската фаза на мандата си и обществото ще оценява не само факта, че има промяна в институцията, а все повече и самите детайли от работата, анализират още социолозите.

Само 19% от пълнолетните българи смятат, че протестите и напрежението, характерни за последните седмици и месеци, ще намалеят по време на започващото съвсем скоро българско председателство на ЕС. 38% очакват те да останат същите като сега, а 36% смятат, че те ще се увеличат.

Очевидно протестите у нас вече се възприемат като традиционен фон, а нивата на обществена тревожност остават традиционно високи, обобщава “Галъп”.

http://dnes.dir.bg/news/aetz-belene-galap-26686728?nt=4

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!