Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СТРАШНА заплаха НАДВИСВА над ГЕРБ! Вижте какво ще се случи с ...

Ако не броим хотелите по морето, магазинчетата и варварското експлоатиране на готова държавна собственост чрез концесии като тези на черноморските плажове и Софийска вода, можем със 100 процентова сигурност да кажем че ГЕРБ убиха българското производство. И сега такова у нас няма. Нито в промишлеността, нито в селското стопанство

Но, български, пардон, пребоядисани в герберско сиво работодатели, колкото и да е чудно – има. И те, уплашени от приказките на партиите, че трябва да има ревизия на приватизацията, изведнъж изскочиха на светло и започнаха да каканижат глупост след глупост.

При това, тях ги води не загриженост за хората, а за своите богатства, които чрез приватизацията, откраднаха от държавата. Води ги страхът да не би на някого да хрумне да им отнеме онова, което награбиха съвсем криминално, незаконно и разбойнически. Или да ги накара да го платят по истинската му цена.

Това, разбира се, при управлението на ГЕРБ не може да стане. Защото герберите по върховете на властта са най-големите приватизатори. Макар и тайни. Не им отстъпват и някои техни колеги от ДПС и БСП. Мошеници има навсякъде.

Но истината е, че приватизираното народно богатство, може много лесно да се върне на държавата. Достатъчно е само да се приемат два закона. Един, който задължава всички приватизатори да платят ограбеното от народа по истинските му цени. И втори, който връща незаконно и криминално придобитото, отново във владение на народа.

И понеже първите, които трябва да плащат „приватизираното“ по истински цени, няма да могат да го платят, защото вместо да го стопанисват, те само безбожно го окрадоха, фалираха и разпродадоха държавни активи за милиарди левове…Та, понеже няма да могат да го платят, те ще бъдат принудени да го върнат на държавата. А криминално придобитото и без това трябва да се върне на държавата.

Така че, ако се приложат твърдо и безкомпромисно тези два закона, почти всички ресурси и цялото награбено народно имущество ще се върне на държавата. При това напълно законно. И в двата случая.

Ето от такава възможност, макар и хипотетична при днешното управление на ГЕРБ, панически се страхуват крадците, мошениците и разбойниците, които извършиха приватизацията. И които сега се наричат „бизнесмени“ и „работодатели“.

Затова те надават кански вой и плачат за тяхната си „частна“ собственост. Само че бъркат в едно основно нещо. Частната собственост въобще не създава демокрация. Точно обратното. Частната собственост пречи на всяко демократично проявление. И в законодателната, и в изпълнителната, и в съдебната власт.

Защото нима някой мисли, че депутатите, които забогатяха, лапайки от народната баница, сега ще започнат да правят закони против богатите и в полза на бедните? Нима някой мисли, че министрите, които забогатяха покрай безсъвестната разпродажба на държавна собственост, сега ще работят не в своя полза, а на ползу роду? Нима някой мисли, че когато натъпканият с пари олигарх се появи в съдебната система, магистратите ще отсъдят против неговия интерес?

Затова така наречената частна собственост, в основата на която са парите, и то големите пари, не само че не помага на демокрацията, а точно обратното. Частната собственост пречи с всички сили и в крайна сметка убива всяка проява на демокрация. Защото как може да са равни пред законите бедният и богатият? Да не говорим, че сега олигарсите почти завладяха и цялата власт в България. И в трите й форми. Тогава за каква демокрация ни говорят тъй наречените „работодатели“ и „бизнесмени“, когато няколко десетки души дерибействат в цялата страна? И без тяхното одобрение не може нищо да се случи?

А що се отнася до „пазарната“ икономика, без която уж демокрацията не можела…Това е поредната голяма лъжа на политико-икономическата мафия, която овладя властта в родината ни. Пазарна икономика при фалшивият капитализъм няма и не може да има. Защото пазарът се определя от няколко олигархични клана. Които ту се бият, ту се сдобряват. Но при всички положения те определят цените на стоките. А браншовите мафийки изпълняват техните заповеди. И гледат да отскубнат и те нещо от залъка на обикновените хора.

Всъщност, ако говорим честно, пазарна икономика не е необходима на никого. Защото при нея всеки производител произвежда каквото си иска. Без да знае или да се съобразява, че и друг произвежда същото. Така ресурсите на държавата се използват неправилно. И се изтощават безсмислено. Без да донесат полза на хората.

Най-ефективна е плановата икономика. Затова правителствата на старите капиталистически държави плащат на производителите да правят някакъв продукт. И да не произвеждат друг продукт. Така капитализмът внася плановост в пазарния хаос, макар да не иска да го признае.

Изводът е ясен. Капитализмът е ретроградно общество. Което трябва да изчезне в каналите на историята. За да бъде сменено от общество, което мисли за всички хора. Не само за богатите.

Автор Иво Македонски,   Skandalno.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!