Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сметната палата подмина рязкото забогатяване на Пеевски – официалните му спестявания са нараснали с удивителните 525 пъти...

Депутатът от ДПС рязко забогатя през последните години

Сметната палата подмина рязкото забогатяване на депутата от ДПС Делян Пеевски, коментира Mediapool.

През 2017 г. Пеевски обяви имущество за около 79 млн. лв.

За пръв път през пролетта на 2017 г. Делян Пеевски декларира приходи от онази част от бизнеса си, която реши да освети публично. Той обяви пред Сметната палата влогове за около 17 млн. лв. и бизнес за около 62 млн. лв. Тъй като в предишните години депутатът бе декларирал доста по-малки суми, излиза, че през 2016 г., за която се отнася декларацията, той рязко е забогатял.

Според обявеното от Пеевски пред Сметната палата, официалните му спестявания са нараснали с удивителните 525 пъти от 2009 г. до 2017 г. – от 32 361 лв. на около 17 млн. лв. през май 2017 г. Само за последната година и половина влоговете на Пеевски са скочили драстично – от около 100 000 лв., колкото той е обявил в декларацията си през 2016 г., на въпросните 17 млн. лв.

Осветената част от бизнеса на Пеевски също солидно се е разраснала за последната година, излиза още от данните. Стойността на притежаваните от него дружества се е увеличила от около 1 млн. лв. през 2016 г. на около 62 млн. лв. година по-късно. Повечето му компании са чуждестранни и неизвестни за българската общественост. Най-скъпото му притежание са книжата в “Mercury Holding Ltd” – 39 млн. лв., а други близо 10 млн. лв. е стойността на дела му в “Intrust Limited”. Пеевски е обявил още близо 7 млн. лв. в “Proof Method Marketing” и 4 млн. лв. в “Интръст” ЕАД.

Имотите на депутата остават трите му жилища в София, придобити между 22-та и 24-годишната му възраст.

Въпреки рекордното забогатяване на Пеевски, по документи Сметната палата не е успяла да засече отклонение на стойност над 10 000 лв. между официалните му доходи и имуществото му, каквото е условието по закон, за да бъде предаден депутатът на НАП.

“Сметната палата няма достъп до данни за доходи и имущество на лицата зад граница, нито пък в офшорни зони. Нямаме и достъп до банкова тайна за влоговете в България”, казаха от институцията пред Mediapool.

В последните години Националната агенция за приходите (НАП) официално е съобщавала за две данъчни проверки и ревизии на Делян Пеевски. Първата от 2014 г. приключи с допълнително установени задължения на депутата и на майка му Ирена Кръстева в размер на 300 000 лв., които двамата погасиха. В началото на 2016 г. данъчните стартираха нова проверка заради различните придобивания, които той направи в края на 2015 г. и началото на 2016 г., но резултатите от тази проверка още не са известни.

В момента Сметната палата има несвойствената функция да проверява имуществените декларации на властта – задача, която одиторите се надяват да бъде прехвърлена на бъдещия единен антикорупционен орган.

Стефанаки Йоанис, Факти.бг

Източник: https://bultimes.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!