Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От ЦУМ-гейт изскочиха едни 9 милиона плюс Москва. Ами сега…

Дончев, Гергов и Цацаров

Източник: Капитал

Девет милиона лева са причина да се проведе срещата в ЦУМ между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Това стана през април, а Гергов бе домакин. Той е и член на ръководството на БСП.

Тази гореща версия разбуни силно политическия бизнес и магистратски кръгове в последните дни. Не е ясно дали новата версия е истина или сюжетът е плод на нечие въображение, но със сигурност заслужава да бъде проверена по съответния ред от съответните органи. Дори само част от нея да отговаря на истината – това би било грандиозен скандал, смятат магистрати.

През 2016 г. Сашо Дончев дава около 9 млн лева на Гергов. Прави му услуга, защото Гергов е притиснат от банка (знаем коя е, бе замесена в скандал неотдавна), която пък ползва услугите на известна групировка, за да си върне парите или да му вземе имоти и имущество от залога. Дончев и Гергов се договорили, след като БСП спечели изборите – Гергов е бил сигурен в това, - цената на газа да се коригира в посока нагоре. 

Изборите обаче печели ГЕРБ. Дончев си поисква парите. Гергов обаче не е в състояние да ги върне и започва да шикалкави. Накрая предлага да помогне на Дончев като оправи, чрез главния прокурор Цацаров, проблемите му с държавното обвинение. Така се стига до уреждане на срещата в ЦУМ по инициатива на Гергов. И тук идеята на пловдивския бизнесмен удря на камък, защото Цацаров отказва да свърши своята част от сделката. Причината е, че в Москва важни среди са против на Дончев да се прави каквато й да било услуга и той не може да не се съобрази. 

Така Сашо Дончев остава излъган в обещанията и очакванията. Гергов обаче изтегля печеливша карта, тъй като с височайшо съдействие държавна банка рефинансирала Гергов за дълговете към чуждата частна банка, на която той дължал милиони. Новият кредит обаче не бил обезпечен достатъчно, а само с части от ЦУМ, което според експерти  можело да осигурят само двама-трима души в държавата. 

Преди време един от членовете на Висшия съдебен съвет сезира Европейската комисия за "ЦУМ-гейт". Калин Калпакчиев изпрати писма с искане за отстраняване на главния прокурор Сотир Цацров до Брюксел, до правосъдното министерство, както и до Висшия съдебен съвет. Писмата съдържали факти за срещата между бизнесмена от БСП Георги Гергов, газовия бос Сашо Дончев и обвинител номер едно. 

Скандалът "Цумгейт" се разрази, когато стана ясно, че бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев са се срещали с главния прокурор Сотир Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ. Според Дончев той е получил заплахи от Цацаров във връзка с пуликации и карикатури. Цацаров пък опонира, че Дончев е искал прокурорска намеса по търговски дела, свързани с него и с бизнеса му. Посредникът на срещата Гергов пък взе страната на главния прокурор. Бе принуден също да напусне ИБ на БСП. 

Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод скандала пред БНТ. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконнода съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован", категоричен бе Сотир Цацаров. 

Цацаров наистина не е извършил нищо повече от участието си в среща със съмнителни аргументи и по съмнителен начин на неподходящо място. Но ако е действал по такъв начин, провеждайки или най-малкото – съобразявайки се, - с Москва, това е повече от смущаващо. Защото откъде въобще главният прокурор ще е запознат с позицията на Кремъл по темата с газа и Дончев? Освен може би от своя руски колега Юрий Чайка?  Същият, който само преди три месеца бе в София и бе посрещнат като генерал-губернатор… 

Цацаров обаче има и други аргументи в своя полза: „Добре, среща в ЦУМ - нерегламентирана, забранена, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя пряко, ако цитираме едно писмо до президента, под въпрос устоите на правата държава. Хайде да говорим сериозно и реално. Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма". Така Цацаров слага точка. Или по-точно сложил точка тогава. 

Сигурно е прав. Формално нещата са правилни, но в морално отношение далеч не е така. Затова и съмненията продължават да си пробиват път в обществото. Те се подсилват от факта, че съответните контролни органи в правосъдната система – ВСС, Инспекторат, - упорито отказват да извършат проверка на въпросната среща и ролята на главния прокурор в нея. Последната версия намесва милиони, дългове, политика, бизнес и дори международни отношения. Всъщност разкрива как стават нещата задкулисно. Би било глупаво и цинично от ВСС да отговорят с класическото „дайте доказателства“. Ясно е също, че участниците в срещата в ЦУМ няма да разкрият публично подобни неща, защото се разкрива участието им в нещо, което няма как да бъде приветствано.

Медиите обаче нямат функции да събират доказателства – това е работа на прокуратурата и съответните служби. Медиите информират за съществуващи съмнения за неприсъщи действия на ръководители на важни институции в държавата. Проверката на съответните органи е тази, която трябва да изясни дали те са основателни или не. Това повелява закона и обществения интерес. Никой не е над тях. 

Фрог нюз

Източник: https://frognews.bg/novini/tsum-geit-izkochiha-edni-9-miliona-ami-sega.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!