Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Менда - почетен доктор на Музикалната академия. Дайте й Нобел, бе…

Абсурдите в тази малка, бедна и примитивизирана страна не секват. Преди дни Цветан Цветанов разговаря с мъртвец, според пресцентъра на ГЕРБ. (Става дума за съобщение, че Цветанов се срещнал с председателя на македонския парламент Арбен Джафери, който е починал преди 5 години…)

Днес научаваме, че председателката на Парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова е удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. „Г-жа Стоянова получава титлата за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“. Така казал ректорът проф. Милчо Василев, който в реалния живот сигурно е порядъчен човек. Тази му изява обаче ще разколебае дори семейния му кръг… 

Неуместното раболепие винаги произвежда гротеска или абсурди. Да оставим настрана реалната възможност Менда да бърка бетон с Бетовен… Няма да е първата.

Въпросът е принципен. Раздавайте си някакви значки, грамоти и пр., но почетните титли наистина за определени хора, с определени заслуги. Менда от Пловдив става доктор за „съпричастност“ - разпоредила от държавния бюджет да се дадат пари за ремонт на старата сграда на Академията в размер на 1 100 000 лева. Общинският съвет в Пловдив додал още 100 000 лева от местния бюджет. Пари от бюджета, бе, хора! 

Вчера връчиха Нобеловите награди в Швеция. Ако Менда разпореди от бюджета да се дадат еин-два милиона за ремонт на Шведската академия дали няма да получи и Нобел? Менда от Филибето... 

Съпричастната с чужди пари депутатка вече е в една редичка доктори на Академията като Марин Големинов, Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Юрий Буков, Николай Кауфман, Красимира Стоянова... Как сте, а? 

Най-важното, знаково дори е, че Менда депутатката не е намерила смисъл, аргументи и сили да откаже почетната титла. Просто е трябвало да каже: Разпоредила съм се с народна пара, а не от джоба си. Парите са на всички българи

Не го е казала. Не й е минало през ума на Менда, скъпи данъкоплатци, защото тя вярва, че наистина титлата й се полага. Както депутатското място, шефското място в комисията, мерцедеса, услугите на НСО. Нашите пари също.   

Преди време Борисов бе предложен за почетен член на Съюза на художниците, щото разрешил нещо си за сградата на „Шипка“ 6. Нещо от наше име. Стана обаче скандал и той се нацупи. 

Йорданка Фандъкова я произведоха в Доктор хонорис кауза на Военната академия „Г.С. Раковски“. И тя прие, мигайки с босилкови клепки, вярвайки, че наистина и се полага.

Грозно и невъзпитано е да се кичи някой с титла, заслугите за коята са на обществото. Защото ако зависеше от гражданите, парите за Академията в Плодив щяха да са дадени много отдавна. Преди Менда изобщо да научи що е петолиние, гама и нотна стълбица. 

В старата сграда на АМТИИ някога е имало училище, в което са учили Иван Вазов и Пенчо Славейков. Те обаче не са почетни доктори и това, че не са живи не е причина да не бъдат. Но Менда е. 

Само преди десетина дни същата Менда Стоянова нарече учените от БАН просяци и мързеливци. Сега се накичи с почетна титла. Ако отпусне на БАН някой лев от нашите, може и академик да стане. В България това е напълно възможно. 

Борис Петков

П.П. Помните ли какъв вой нададоха различни хора, когато Христо Стоичков бе удостоен с почетната титла Доктор хонорис кауза? Пак в Пловдив. Дори тези, които се възмущаваха тогава, не отрекоха заслугите му. Дали ще им чуем гласовете сега? Съмнявам се. Някои от тях си устроиха доста добре живота покрай ГЕРБ...

Източник: https://frognews.bg/politika/menda-pocheten-doktor-muzikalnata-akademiia-daite-nobel.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!