Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красимир Янков: И Борисов, и всички приватизатори, трябва да напуснат политиката!

И Бойко Борисов, който е в българската политика от 2001 г., когато правителството на НДСВ приватизира ЕРП-тата, и всички приватизатори, трябва да напуснат политиката.
 
Тази теза разви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ депутатът от „БСП за България“ и бивш член на Изпълнителното бюро на БСП Красимир Янков. Той обърна внимание, че Бойко Борисов, като главен секретар на МВР през 2001 г., е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията.
 
„Дойде време политиците на прехода да отстъпят. Всички, участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да отстъпят, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години“, каза Красимир Янков.
 
Той отговори на серия въпроси, свързани с ролята на соцлидера Корнелия Нинова в раздържавяването на „Техноимпекс” през 1998 г.

„Корнелия Нинова изпълнява политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов”, подчерта на няколко пъти Янков. Той припомни, че социалистическата партия е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото по този начин е бил отрязан достъпът на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.
 
Според Янков не може да се твърди, че въпросите на ГЕРБ към Нинова за „Техноимпекс” са удар по партията. „Категорично отхвърлям аз и другите членове на БСП да носим отговорност за един период, в който политиката е дясна и не се изпълнява от членове на БСП. Партията не е грешила през този период”, каза соцдепутатът.
 
Бившият член на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че законови промени от времето на ОДС са дали възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за „грабителска” приватизация. Той окачестви действията на Нинова от тогава като „политическа поръчка”: „Председателят на БСП в един стар период е изпълнявала политиката на наш опонент”. „Приемете, че Корнелия Нинова в един период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов и след това е еволюирала до член на БСП. Ляв е всеки млад човека, при нея има малко по-различен случай”, отбеляза Красимир Янков.
 
В края на разговора в студиото Красимир Янков отговори и на въпрос, свързан с вота на недоверие, който левицата възнамерява да внесе. Според него в БСП е имало искания за вот на недоверие срещу правителството, но по неясни причини се е стигнало до забавяне и сега оправданието са преговорите с ДПС, макар левицата да има достатъчно депутати, за да внесе вота сама.

Източник: http://epicenter.bg/article/Krasimir-Yankov--I-Borisov--i-vsichki-privatizatori--tryabva-da-napusnat-politikata-/142659/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!