Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия: САЩ възприемат ЕС като конкурент и даже противник

Външният министър на Германия Зигмар Габриел призова за преразглеждане на външната политика на страната в частност в отношенията й със САЩ.

Причина за това според Габриел е "оттеглянето" на Вашингтон под президентството на Доналд Тръмп от "ролята на надежден гарант за западната мултилатералност", предаде ДПА, цитирана от БТА.

В реч в Берлин пред форум по външната политика Габриел констатира, че под ръководството на Тръмп САЩ са се дистанцирали от ЕС и сега възприемат Европа като "конкурент и даже понякога като противник".

Германският топдипломат отбеляза, че интересите на Германия и САЩ вече не винаги съвпадат и като пример даде санкциите на САЩ срещу Русия, които според критици вредят на европейски компании.

В речта си Зигмар Габриел предупреди, че ако Тръмп реши да извади страната си от ядреното споразумение с Иран, ще възникне риск от въоръжен конфликт в периферията на Европа.

Той каза още, че обещанието на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел е "непродуктивно".

"Европейският съюз може да оцелее само ако определи своите интереси и прояви своята сила", заключи министърът на външните работи на Германия.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/es-Germania-USA-evropeyski-parlament-26660088?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!