Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изхвърлиха Русия от Зимните олимпийски игри в Южна Корея догодина!

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение Русия да не участва на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг догодина. Решението бе взето на заседание в Лозана, а причината не била политическа, а “системно нарушаване на антидопинговите правила”.

Всички руски атлети, които могат да докажат, че са чисти и не са употребявало допинг, може да бъдат допуснати да се състезават в Южна Корея под неутрален флаг. Това означава, че ако някои от тези спортисти спечели златен медал, няма да чуе химна на родината си. Официални лица от Русия също нямат право да присъстват в Южна Корея.

На 4 декември стана ясно, че състезателите в зимните спортове са дали досега общо около 7000 допинг проби в подготовката за Олимпийските игри в Пьонгчанг 2018, а най-много – 1240 от тях са на руснаци.

“Това трябва да сложи край на този неприятен епизод и да служи като катализатор за по-ефективна антидопингова система”, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Завинаги от олимпийското движение са отстранени спортният министър на Русия Александър Жуков и президентът на местния олимпийски комитет Виталий Мутко. Жуков присъства на заседанието в Лозана заедно с двукратната световна шампионка по фигурно пързаляне Евгения Медведева и от председателя на независимата обществена антидопингова комисия Виталий Смирнов.

Освен това Русия ще плати глоба в размер на 15 милиона долара, които трябва да покрият разходите по разследването. След него стана ясно, че властите в страната са подкрепяли допинг програма по време на предишните Зимни олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

“Ню Йорк Таймс” отбелязава, че подобно наказание е без прецедент в спортната световна история, макар че систематичната употреба на допинг от руснаците може да се сравни с масовия допинг в Източна Германия през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век.

Засега не е ясно дали от Русия ще обжалват наказанието.

Игрите в Пьонгчанг стартират на 9 февруари и ще преминат без една от най-силните нации в зимните спортове.

БЛИЦ

https://www.blitz.bg/sport/drugi/izvnredno-izkhvrlikha-rusiya-ot-zimnite-olimpiyski-igri_385761.html

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!