Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ санираха болница, а лекарите там са без заплати от 1 г. – масово напускат!

И последните лекари от общинската болница в Белоградчик са пред напускане, след като не са получавали пълна заплата повече година.

От август 2016 г. медиците в Белоградчик получават само аванси, а болницата продължава да трупа дългове, съобщи Нова телевизия.

От края на миналата седмица в лечебното заведение не се приемат пациенти, освен спешните случаи. Това крие риск Белоградчик и околността да останат без лечебно заведение.

Болницата обслужва и 3 съседни общини, което за болните означа да търсят медицинска помощ на 60 км. В момента в АГ отделението работят само 3 акушерки, които поемат всички смени.

"Задълженията на болницата са за 800 000 лева - 500 000 лева към външни фирми и доставчици на медикаменти и консумативи, а 300 000 лева са за заплати", обясни директорът на лечебното заведение д-р Лидия Трифонова.

Издръжката на МБАЛ-Белоградчик идва основно от здравната каса чрез клинични пътеки. Болните в района обаче са малко и на месец болницата има приходи от около 50 000 лв. Само за заплати и осигуровки обаче са нужни 60 000 лева, така парите не стигат за покриване дори на аванс от 60% от заплатата, а 19 лекарите в лечебното заведение непрекъснато пътуват от Видин, Лом и околността, допълни д-р Трифонова.

Въпреки всичко болницата е санирана, отоплена и добре оборудвана.

Днес в 11,30 ч. ръководството на лечебното заведение ще се срещне директора на регионалната здравна каса. Ако не се стигне до решаване на проблема, всички лекари в МБАЛ-Белоградчик заявиха готовността си да напуснат.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/lekari-ostavki-belogradchik-26654067?nt=4

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!