Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Манолова: В парламента цари потресаващо бездушие

Омбудсманът Мая Манолова връчи на лидерите на всички парламентарни групи „гневно и прочувствено“ писмо относно промените в Кодекса на труда, които трябваше да решат част от проблемите на няколко хиляди ощетени работници. Предвиденото отлагане на влизането в сила на закона застрашава цялата му идея.

Омбудсманът Мая Манолова връчи писма на председателите на парламентарните групи в 44-ото Народно събрание, в които поиска да съдействат за ново заседание на социалната комисия, на което да преразгледат решението си относно Кодекса на труда. Само преди ден депутатите от комисията решиха, че Главна инспекция по труда ще има право да иска от съда процедура по несъстоятелност на фалирали фирми, но едва от 1 юли 2018 година.

Това реално ще лиши от възможност ощетените през тази година работници да си получат парите, тъй като ще е изтекъл срокът между напускането на даден служител и датата на несъстоятелност, след който работниците нямат право да предявяват претенции към Фонда за гарантиране на вземанията.

Мая Манолова поясни, че не е връчила писмо само на председателя на „БСП за България“ Корнелия Нинова, тъй като тя вече е заявила, че омбудсманът може да разчита на подкрепа от страна на БСП. В сряда след въпросното заседание на комисията по труда и социалната политика Манолова реагира изключително остро, а вчера позицията ѝ беше подкрепена и от КНСБ.

Общественият защитник ще се обърне и към председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов за нов доклад с необходимите текстове, които да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала.

„Не става дума за емоции, става дума за справедливо отношение към хората, които са си заработили заплатите и не срещат никаква подкрепа от институциите. С едно гласуване депутатите могат да им дадат възможност да си получат парите или да оставят сегашното положение, при което завинаги им отнемат тази възможност“, категорична беше Манолова, цитирана от пресцентъра на институцията.

„Това не е партиен проблем, това да работиш и да не си получиш заплатата не е ляво или дясно, не е партийно, не е политическо, това е основно право на гражданите, гарантирано от българската Конституция – правото на труд и правото да ти платят за труда“, каза още омбудсманът.

Тя обясни, че писмото е било „едновременно прочувствено и гневно“, като пореден опит да привлече вниманието им върху една ужасна несправедливост, която депутатите от социалната комисия са извършили тази седмица.

„Потресена съм, че министърът на труда и социалната политика беше активен участник в отрязването на възможността на хората без заплати да си получат заработеното“, коментира омбудсманът.

„Инспекцията по труда разполага с достатъчно кадри в цялата страна. Става дума за молби, които трябва да подаде до съда, на базата на проверките, които е длъжна да прави в предприятията. Министърът със своето настояване за отлагателен 6-месечен срок даде да се разбере, че за него чиновниците са по-важни от мизерстващите хора“, посочи Мая Манолова, цитирана от „Фокус“.

„Парите могат да бъдат платени от фонда, в който в момента има 257 млн. лева, събрани не от държавата, а от солидарни вноски на останалите работодатели. Вече започвам да се питам дали няма някаква мистерия около тези пари, които са ги стиснали и не ги дават на тези, за които са събрани“, каза още тя.

„Бездушието, което цари в парламента за хората, които имат нужда, е потресаващо“, заяви Манолова. „При приемане на предложенията, ако няма забавяния, обозримо хората могат да си получат парите за Гергьовден. Просто няма да стане по-рано, няма защо да ги лъжа, но все пак ще ги получат. С подкрепените текстове обаче няма да ги получат никога. Не след 6 месеца, докато се нагласи комисията, защото сроковете ще приключат“, поясни омбудсманът.

„Работниците с неизплатени заплати, които са писали до мен, са около 4000. Има и още такива, няма място в държавата с приемни, където да не дойдат хора с неизплатени заплати. По оценка на Инспекцията по труда става дума за 30 млн. лева. Парите ги има, ситуацията е абсурдна. Според европейското законодателство държавата е длъжна да ги подкрепи в такъв момент“, каза още Мая Манолова.

Николай Драганов, БАРИКАДА

Източник: https://bultimes.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!