Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Въвеждат 20 заплати при пенсиониране на депутат, броим им по 100 бона, за "достойни старини"?!

Практиката да се плащат по 20 заплати при пенсиониране на полицаи и военни ще бъде разширена и към депутатите.

Това става ясно от внесен от ГЕРБ законопроект за изменение на Правилника за дейността на Народното събрание.

Съгласно предположенията, "при пенсиониране всеки гражданин, изпълнявал службата на народен представител, получава еднократно възнаграждение в размер на 20 брутни заплати".

В момента основната заплата на депутат е около 3000 лв. На към нея се добавят различни "стажове", пари за сътрудници, командировъчни и пр. Общо един избраник получава по 5-6 хиляди лева, дори без да броим рушветите.

Така при пенсиониране, ще трябва да му броим по 100 хиляди лева, и това се отнася не само за настоящите, но и за всички минали и бъдещи депутати.

"Настоящата икономическа ситуация и състоянието на Националния осигурителен институт не предполагат "достойни старини" за работилите за обществения интерес, и доброволно лишили се от всички други възможности в живота. Това налага съответната компенсация, която е сходна с тази на полицаи, военни, прокурори, съдии и пр. Народният представител има по-важни функции от тези обществени групи, съответно - следва да получава поне това, което получават те" - пише в мотивите към проекта.

ГЕРБ, Патриотарския съюз и Марешки имат заедно необходимото мнозинство да го прокарат, дори цялата опозиция да е против.

Източник: ГъделНюз

Източник: https://www.news-bulgaria.info/laifstail/lyubopitno/4303-vavezhdat-20-zaplati-pri-pensionirane-na-deputat-broim-im-po-100-bona-za-dostoini-starini

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!