Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия иска да депортира китаец от Фалун Гонг въпреки риск от репресии

Ли Дан, китайски последовател на Фалун Гонг живеещ в Русия, е заплашен от преследване в родината си, ако бъде депортиран. (epochtimes.ru)

Дорогомиловският съд в столицата на Руската федерация Москва, постанови депортиране на китайския гражданин Ли Дан.

Ли от няколко години се опитва да получи статут на бежанец, за да остане с руското си семейство. Но Русия редовно отказва да даде убежище на китайски граждани, които са последователи на духовната практика Фалун Гонг. Нещо повече, връщат ги обратно в Китай, където ги грози смъртна опасност.

Арест

Полицаи пристигнали в дома на сина на Ли рано сутринта на 26 октомври 2017 г. При задържането му присъствал агент от Федералната служба за сигурност.

Всичко станало много бързо: полицаите дали на Ли само няколко минути, да се приготви. След това го отвели в РПУ във Фильовский парк, където съставили протокол.

Но Ли Дан отказал да подпише протокола в отсъствието на адвокат. Също отказал да се признае за виновен в умишлено нарушаване на визовия режим.

Постановление на съда

Съдия В. А. Белкина от Дорогомиловския окръжен съд не приела нито един аргумент в защита на обвиняемия и бързо издала решение за депортирането му.

Адвокат от Комитета "Гражданска помощ" се присъединил към процеса след издаване на решението. Той открил съществени нарушения в процедурата по вземане на съдебното заседание.

Многобройни опити и откази

През 2002 г., когато все още притежава валиден паспорт, Ли Дан се свързал с миграционната служба и подал молба до Върховния съд на Русия за получаване статут на бежанец.

В своето заявление той подробно разказал как е бил подлаган на жестоки репресии в Китай заради това, че е привърженик на духовната практика Фалун Гонг, която китайската комунистическа партия преследва незаконно от юли 1999 г. насам.

По това време Ли е вече женен за руска гражданка; двамата имат три деца от съвместния си брак и живеят в град Иркутск.

Молбата на Ли била отхвърлена; въпреки това той подал подобни молби още няколко пъти.

Мъжът не желаел да се раздели със семейството си и да замине в друга държава.

На последната молба на Ли до Главното управление по въпросите на миграцията към Министерство на вътрешните работи на Русия отговорили, че за да разгледат молбата му за статут на бежанец на територията на Руската федерация и искането за временно убежище, той трябва да представи паспорт или друг документ за самоличност.

Но през годините на безплодни молби до руските власти, китайският паспорт на Ли изтекъл. За получаване на нов документ трябвало да подаде заявление в посолството или консулството на Китайската Народна Република. Това и направил.

Преди изтичане на визата му, на 19 юли 2012 г., Ли отишъл в Москва с надеждата да получи удължаване на паспорта си в китайското консулство в Москва, но такова му било отказано.

Настъпваща заплаха

На среща с представител на Министерство на вътрешните работи в Москва станало ясно, че Ли за първи път е задържан още през април 2017 г., и че тогава съдът е издал заповед за депортиране, която впоследствие била отменена.

От май 2017 г. насам, администрацията на Министерство на вътрешните работи в град Химки изпратила две запитвания до китайското консулство в Москва за идентифициране на китайския гражданин Ли Дан. До сега отговор няма.

И така, каква е причината за решението за депортиране?

Ли Дан е жител на Иркутск. В Русия е неговият дом, работа, семейство. Съпругата и трите му деца са руски граждани. Той многократно се обръщал към генералното консулство на Китайската Народна Република в Иркутск и китайското посолство в Москва за документи, но всеки път му отказвали, защото Ли не пожелал да се откаже от Фалун Гонг.

Преследването, на което бил подложен в родината си, продължило и в Русия. Психологическият натиск бил голям. Той не можел да сподели проблемите със семейството си, защото бил принуден живее в Москва, докато чака да му дадат статут на бежанец.

В очакване

Сега Ли Дан е в център за временно задържане на чуждестранни граждани в района на Москва и се надява, че Върховният съд ще отмени решението за депортиране на окръжния Дорогомиловски съд.

На никого не позволяват да посещава Ли, включително на съпругата му, която пристигнала за целта от Иркутск.

Ли е лишен от правото да вижда семейството си, без да бъде осъден. Разрешават му едно телефонно обаждане веднъж на всеки четири дена, в точно определен час.

От къде духа вятърът?

През всички години, докато Ли живее в Русия, служители на китайското консулство непрекъснато държат Ли под контрол, и заплашват близките му в Китай, че ако продължава да практикува Фалун Гонг, за тях ще има последици.

Дали китайската държава не е замесена в задействането на Федералната служба за сигурност, за спешно депортиране на Ли Дан обратно в родината му?

Не за първи път

В Русия има няколко случая на незаконно депортиране на китайски привърженици на Фалун Гонг обратно в родината им.

През 2007 г. са депортирани Ма Хуей и 8-годишната ѝ дъщеря, и професор Гао Чунман, който има международен статут на бежанец под закрилата на ООН.

Ма Хуей и до сега е под наблюдение от полицията в Китай, и не може да се събере със семейството си. Професор Гао е починал в Китай. Съпругата му Мира, руска гражданка, така и не успяла да го види повече след депортирането му.

През 2005 г., 12 китайски граждани живеещи в Русия и привърженици на Фалун Гонг получават отказ за получаване статут на бежанци, и са принудени да напуснат страната.

Принудителното депортиране на бежанци в Китай, където животът и свободата им са изложени на риск, нарушава член 33 от Европейската Конвенция за правата на човека. Тези бежанци обикновено имат закрилата на Върховния комисар за бежанците на ООН.

Русия е ратифицирала Конвенцията за бежанците на ООН и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, според които се задължава да не депортира от своята територия лица, изложени на риск, нехуманно и жестоко отношение, и наказание в своята родина.

От EpochTimes.ru, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!