Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Облъчен ли е със смъртоносна доза радиация Челябинск?

Руският град Челябинск е оцепен с военна техника, от града е невъзможно да се излезе", написа в профила си във Фейсбук Vil Mirzayanov, който публикува и няколко снимки на обсадения град.

По думите му, 2 милиона души в Челябинска област са получили облъчване със смъртонозни дози рутений-106 и и са обречени на бавна смърт. Челябинск е отцепен с блокпостове и бронетехника, пише той.

Мирзаянов твърди, че над града е надвиснал радиационен облак, който в петък е започнал да се придвижва в посока Татарстан.

Думите му потвърждава във Фейсбук и известната публицистка Лиза Богуцкая.

Нито една официална институция не е потвърдила тази информация.

От Росхидромет съобщават, че през септември и октомври в Челябинска област са фиксирани екстремално високи стойности на замърсяване с радиокативния изотоп Ru-106. В района на село Аргаяш превишението е 986 пъти, в съседния Новогорний –  440 пъти. И двете населени места се намират в близост до ядрения комбинат "Маяк".

В началото на октомври европейски станции за чистота на околната среда фиксираха високо ниво на рутений в атмосферата на доста европейски страни. 

Междувраеменно официалните власти категорично отричат наличието на опасна концентрация на радиация в региона, както и, че рутений 106 не е "канцерогенен" и хората няма от какво да се страхуват. 

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/oblachen-li-e-sas-smartonosna-doza-radiatsiya-chelyabinsk

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!