Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов закон заради масовите разводи в България! Въвеждат задължителна институция, свързана с децата...

Медиатор ще опитва да помири всяка съпружеска двойка в развод, преди да бъде узаконено официално разтрогването на брака. Тази мярка ще е задължителна, ако се въведе едно от предложенията от 12 институции за промени в законодателството, което касае децата.
Това съобщи вчера председателят на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта Славчо Атанасов на старта на двудневна конференция „Насилието и детето на 21. век” в Пловдив, пише "Пик".
Преодоляването на кризи в семейството е от огромно значение за хлапетата в тях, пише в. "Марица". „Само през миналата година 17 000 деца у нас са били въвлечени в конфликти между майките и бащите им.
Те са извън останалите статистики и стандартни справки на институциите, тъй като проблемът им често остава скрит”, каза Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Предложението за помирител по време на развод идва като резултат от сформираната през лятото работна група от 60 специалисти от различни ведомства, сред които има представители на 6 министерства, ДАЗД, депутати от петте политически сили в парламента, прокурори, съдии, служби за сигурност, психолози.
Тя бе свикана по инициатива на Парламентарната комисия за децата, младежта и спорта, за да анализира проблемите, очертани преди това на две кръгли маси, и да предложи промени законови положения в различни нормативни актове, които касаят децата. Към момента в комисията са внесени инициативи за това от 12 институции, каза Славчо Атанасов.
На 12 декември работната група ще се събере отново, за да ги огледа и да предприеме конкретни стъпки за промени в Семейния кодекс, Закона за закрила на детето, Гражданско-процесуалния кодекс и други.
Въвеждането на медиатор, който да помири двойка пред развод, трябва да бъде регламентирано в Семейния кодекс.
Вече има такава практика във Варна и София, посочи Славчо Атанасов. Налице са и реални резултати от работата на помирителите. В Районния съд в столицата от 100 двойки в криза 31 са се отказали от развод след намесата на медиатора. А във Варна процедурата са прекратили 16 семейства.
„Насилието върху децата е проблем на проблемите в държавата. Агресията е следствие от 20 години безвремие по време на прехода. През 90-те години мутрите бяха еталон за момчетата, а силиконовите чалга певици - за момичетата. Днес тези деца са вече родители”, каза Славчо Атанасов.
Според него училището не може да се справи с всичко и родителите трябва да поемат повече отговорности.
Сред проблемите в образованието той очерта още липсата на психолози - от 4300 училища в България само в 964 има такъв специалист. В същото време другаде по света работят дели екипи. Пред Атанасов просветният министър Красимир Вълчев поел личен ангажимент, че през 2018 г. ще се назначат още 500 психолози в образователната система.

Източник: https://petel.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!