Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Марков: Жертвахме председателя на парламента Димитър Главчев от раболепие. Шокиран съм!

Ние трябва да си защитаваме хората и вижте как Корнелия Нинова умело защити Иво Христов, заяви той

ГЕРБ жертва председателя на Народното събрание Димитър Главчев от раболепие, защото шефът на Европейския парламент Антонио Таяни искал пленарната зала да е пълна. Това заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков по повод неочакваната оставка на бившия вече парламентарен шеф.

От думите му пред Канал 3 стана ясно, че напускането на Главчев далеч не е доброволен акт, както се опитваха да го представят шефовете на управляващата партия. „Толкова съм шокиран, не съм хипертоник, но вдигнах кръвно и благодаря тук на медицинския персонал, че ми дадоха един ксанакс малко да се поуспокоя. Така не се похарчват хора! Това имах възможност да го кажа и по време на оставката на Антон Тодоров, който ние издигнахме на пиедестал за шеф на комисия, след това го снехме от кандидатура за шеф на комисия и след това го изхвърлихме от парламента. Бях много против оставката на ген. Николай Петров“, каза Марков.

За него случаят с Димитър Главчев е шокиращ. „И големият въпрос е как може един такъв достолепен човек, на такова важно ведомство, да бъде така похарчен? Случаят с Главчев е шокиращ!

Аз не го приемам. Считам го, не се притеснявам да го кажа, аз съм лоялен към Борисов и към ГЕРБ, независимо, че съм от гражданската квота, все пак се съобразявам с техните политически решения, но истината е, че беше много тежко похарчен. Ненужно“, каза емоционално народният представител от ГЕРБ.

Георги Марков директно казва, че е Димитър Главчев е бил принуден да подаде оставка от председателя на партията и премиер Бойко Борисов. „Това е тежък и лош сигнал на ГЕРБ към нашите избиратели. Тежък и лош сигнал! Знаеш, че ми се налага всеки петък да пътувам за Унгария и всеки понеделник виждам, че някой си подава оставката и все от лагера на ГЕРБ“, казва той.

„Аз доста втрещен от новината попитах моя приятел Цветанов дали добре са премислили какво става. Той каза – „приятелю, много добре премислихме, ще идва г-н Таяни, как ще види половината зала празна?”. Аз мисля, че г-н Таяни, който е близък до Берлускони, от ЕНП, приятел на нашия премиер, идва от страна, в която предсрочните избори са да не кажа всекидневие, ама всяка година. Знае истериите в парламентите и не виждам какъв ще му е проблемът, ако лявата страна на залата по собствено усмотрение не иска да участва. Това е парламентарен бойкот, парламентарният бойкот е нормално средство в парламентарната борба. И аз не считам, с цялото си уважение към г-н Таяни, че той, ако не иска да дойде на пълна зала, ние трябва да жертваме Главчев. Ами ако не иска дойде да си стои там в Рим, Брюксел или където и да било. Аз не считам, че нашето раболепие трябва да стигне дотам, че ние да си жертваме председателя на парламента, защото някакъв европейски лидер, е, той не е някакъв, на ЕП, слава Богу смени Шулц. Шулц ми беше крайно несимпатичен и си получи урок, ако знаеш, 20% - най-нисък резултат на социалдемократите в Германия. Но работа на БСП си е ще влизат ли, няма ли и ако не бяха влезли като дойде Таяни, си е за тяхна сметка. Те не са малолетни, а пълнолетни. Не приемам това обяснение“, откровен е Георги Марков.

Той повтори, че българската политическа класа винаги е била раболепна пред Великите сили. „На нас не ни отива, като бяхме най-големите дупедавци на СССР, най-големите, затова не празнувахме Коледа и Великден, сега да сме се навели на ЕС и САЩ, защото са най-силни на деня. Затова съм много огорчен от тази оставка, считам, че това е тежка политическа грешка и това е много лош сигнал за нашите избиратели. Ние трябва да си защитаваме хората и вижте как г-жа Нинова умело защити Иво Христов“, каза още Георги Марков.

И продължи: „Бойко си го обичам, врекъл съм се да му помагам, както и на г-н Цветанов, тъй като имам достатъчно акъл в главата и опит да преценя, че той няма алтернатива в момента като министър-председател на България. Големият въпрос е защо когато на председателски съвет се драматизира посещението на Таяни, не се каже на господата социалисти – абе, уважаеми социалисти, що е време, все пред нас е. Защо този вот на недоверие тръгвате да го правите точно по време на европредседателството? Вие имате талантливи юристи, това момче Крум Зарков, талантлив, не го ли питате, че служебно правителство не върви да провежда европредседателството.

Източник: http://epicenter.bg/article/Georgi-Markov--Zhertvahme-predsedatelya-na-parlamenta-Dimitar-Glavchev-ot-rabolepie--Shokiran-sam-/141141/2/48

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!