Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Народното творчество роди сагата "Волгин срещу Гришо на финала"

В нета е хит и една импресия на Иво Сиромахов на тема "Пецата срещу Григор Димитров"

Колективното народно творчество е изключително креативно, когато хората са наранени в светлите си чувства на националната  гордост от някоя простащина или от някоя преднамерена атака, каквито не липсват напоследък. Летят от всички посоки-от Москва, от Фейса, даже от хора на държавни медии, които храним от джоба си. Да кажем...БНР. 

  Ето и поредния пример за съвременния градския фолклор в социалните мрежи, в случая със снимков материал: 

Този колаж, който виждате горе, броди из Фейсбук като призрака на комунизма. Разбира се, не е толкова зловещ, по-скоро е позитивен.

От него става ясно, че първата ни ракета Григор Димитров довечера се изправя срещу   радиожурналиста Петър Волгин във финала за купата. Символично, разбира се.

Талантът и мъжеството на един 26 годишен българин да достигне до върховете на световния спорт срещу  човека, наричащ себе си радиожурналист. 

Други го наричат рупор на хибридната пропаганда и виждат в действията му поредния опит на чужди сили да мачкат националното ни самочувствие. Това твърдение е малко пресилено разбира се, но е вярно това, че Волгин привлече като магнит разнобразни путинофили , след като написа коментар за Григор Димитров ден, след като 26-годишният ни тенисист се класира за 1/2-финалите на турнира на осемте най-добри през годината в Лондон.

А вече Гришо  е №3, каква мъка

В нета е хит и една импресия на Иво Сиромахов на тема "Пецата срещу Григор Димитров". Тя е писана през февруари и едва ли визира точно Волгин, но всички са във възторг, защото му пасва като ръкавица. Ето я:

Григор Димитров е мъж на 25 години. Висок е 191 см, тежи 80 кг. Роден е в Хасково, а сега живее в Монте Карло.

Пецата е мъж на 28 години. Висок е 180 см, тежи 112 килограма. Роден е в софийски панелен квартал и сега живее в същия панелен квартал.

Григор Димитров не знае за съществуването на Пецата, но Пецата знае за съществуването на Григор Димитров. И не само знае, но и се дразни от това съществуване.

Григор Димитров знае, че цената на успеха е изключително висока. Трябва да имаш талант и да работиш много, адски много, за да постигнеш нещо.

Пецата смята, че талантът и трудът нямат никакво значение. Единственото важно нещо в тоя живот е да имаш късмет. И връзки. Но той за съжаление няма нито късмет, нито връзки. Иначе щеше да е много по-напред от Григор Димитров. Във всяко отношение.

Откъде накъде например Григор Димитров ще спи с такива красиви, световноизвестни жени, а Пецата не успява да навие дори грозничката Мими от съседния вход да си легне с него? Пецата смята, че е така, защото няма връзки, а не защото е полуграмотен, има огромно шкембе, а гърдите му висят като на свиня-майка.

Пецата разбира много от политика, икономика, здравеопазване и телевизия. Към тях отношението му е еднозначно – “ай ше им еба майката връзкарска”.

Най-много Пецата разбира от спорт. Защото постоянно гледа мачове по телевизията и нарича “Манчестър Юнайтед” – “наште”.

Пецата гледа и тенис. Но не се радва на успехите на Григор Димитров. Според Пецата Григор Димитров е родоотстъпник, щото не бил дошъл на някакъв турнир в София навремето. Когато Григор Димитров бие, Пецата смята, че това е само защото има връзки.

Пецата по принцип не харесва известните, защото му е ясно как са станали известни – с връзки. От известните харесва само Миле Китич и Волен Сидеров.

Пецата мрази много Никол Шерцингер, защото си ляга с Григор Димитров, а не с него. Нарича я “оная мангалка” и често влиза във фейсбук-страницата й, за да я “храни”. Това му дава самочувствието, че е големата работа.

Пецата е убеден, че светът е несправедлив. Ако беше справедлив, той щеше да живее в Монте Карло и да спи с “оная мангалка”, а Григор Димитров щеше да гние в панелния апартамент, да седи пред телевизора в размъкнатия си анцуг, да пие домашна ракия и да замезва със зловонно кисело зеле.
Но така е, като няма връзки.

Очите на Пецата се насълзяват от ракията и от завистта, той  гаси телевизора, дотътря се до самотната си спалничка, тръшва се в леглото, пръдва и захърква.

Източник: http://www.faktor.bg/bg/articles/narodnoto-tvorchestvo-rodi-sagata-volgin-sreshtu-grisho

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!