Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д-р Калоян Методиев: Липсата на стабилност превръща България в Зимбабве, но в ЕС

Политическа глупост беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседанието на парламента.
 
Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев по повод острите реакции в парламента през седмицата и последвалата оставка на вече бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев.
 
„Парламентът е за това – да се дебатира, да се изразява свободно мнение, да се отпушва напрежение и да се контролира и критикува правителството. Струва ми се, че Главчев беше подведен от един общ хор с висока емоционалност“, коментира Методиев. Той добави, че реактивността на Бойко Борисов и готовността му да жертва всички около себе си са овладели ситуацията само временно.
 
„Изходът е намиране на стойностни лица, които да дадат някаква визия за страната ни - дали това ще дойде през пречистване на самите партии, или през избори и рекрутиране на нови хора. Това е въпрос на следващите 10 - 12 месеца, през които сегашната ситуация ще се развива. Ще се върви или към избори, или към по-висока конфронтационност, но ситуацията е такава, че предполага промени“, каза още политологът.

Според него българското Европредседателство ще протече под вътрешна лупа и външен мониторинг, което е прецедент за ЕС и изключително унизително за страната ни. 
 
Липсата на стабилност превръща България в Зимбабве, но в рамките на ЕС, смята още Калоян Методиев. Той отбеляза, че стабилността у нас е мръсна дума, точно както президентът на Зимбабве - Робърт Мугабе я употребява във връзка с военния преврат в страната. „В едно представително събрание трябва да има поне някакъв елит – хора с добро възпитание, добри обноски, възрожденско поведение, благородство, политическа обща култура, идеи, европейска визия и т.н. – все дефицитни „стоки“, които не се раздават на входа на институцията или с фишовете за заплатите. Това Народно събрание и начинът, по който то се управлява, не е равнозначно на думата елит, не е полезно и в момента не носи на държавата никакъв позитив. Аз не виждам визия за развитие на страната ни“, допълни Методиев. Политологът каза още, че кадровият дефицит на управляващите в комбинация с вътрешни противоречия в ГЕРБ и радикалната опозиция от страна на БСП са трите фактора, които определят отношенията управляващи-опозиция.

Източник: http://epicenter.bg/article/D-r-Kaloyan-Metodiev--Politicheska-glupost-beshe-otstranyavaneto-na-Korneliya-Ninova-i-Anton-Kutev/141082/11/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!