Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Политиците да се отчитат пред гражданите, не пред ЕК

Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел, заяви президентът Румен Радев.

Така той коментира новия доклад на Европейската комисия, в който се казва, че България има напредък, но все още е нужна работа, защото показателите по наблюдението не са изпълнени в задоволителна степан.

Според държавния глава коментарите за доклада по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват.

„Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани, с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел“, каза още държавният глава пред журналисти, цитиран от "Фокус".

По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система.

„Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и, когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани“, допълни Радев.

Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента.

„Особено, забележете – препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията“, отбеляза още държавният глава.

На въпрос по друга гореща тема - дали от ГЕРБ са иззели от президентската институция темата за корупцията с идеята за ревизиране на приватизационните сделки от прехода, той отговори:

„Няма как да изземат никаква инициатива. Тук говорим за две различни неща – едното е преглед на миналото, за което наистина партия ГЕРБ настоява и което аз приветствам. Но много по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето, защото, докато гледаме кой какво е правил в миналото в момента продължават да текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и какви механизми ние в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления?“.

Във връзка с приемането на Закона за концесиите държавният глава отбеляза:

„Радвам се, че имаше сериозен дебат и в парламента, и в обществото по този закон. Крайно време е ползите от концесиите да започнат да усещат не само концесионерите, но и от българските граждани“.

А по повод българо-турската граница и тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, той заяви:

„Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор“

В отговор на въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница“, президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.

Той направи тези коментари преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия празник на Сухопътните войски.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/polititzi-%D0%A0umen-%D0%A0adev-prezidentat-radev-26595028?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!