Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нинова с ултиматум: БСП напуска НС до оставката на Главчев

Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев, ще участваме в дебатите по оставката му, бюджета и вота на недоверие, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова
Тя постави този ултиматум, след като левицата внесе искане за оставката на председателя на парламента Димитър Главчев с 88 подписа, сред които и на депутати от ДПС. До искането се стигна, след като вчера той отстрани Нинова и Антон Кутев от парламентарното заседание.

Още вчера всички социалисти напуснаха пленарната зала, а днес отказаха да влязат изобщо. Същото направиха и ДПС и така Народното събрание едва започна работа след три опита за събиране на кворум.

На нарочен брифинг Нинова заяви:

„Ще участваме само в три заседания в зала, а те са – гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа, ще участваме в заседанията на комисии. През останалото време, всички народни представители от „БСП за България“ отиват в районите си, където започваме срещи и разговори“.

Тя коментира още, че ГЕРБ създават политическо напрежение преди европредседателството. 

"Вчерашният ден беше изключително важен за България и за председателството на Съвета на ЕС. Вие не разбрахте, но след сериозни усилия от наша страна, вчера трябваше Кристиан Вигенин да внесе проект за общо решение на Народното събрание с подписите на всички ни, за приоритетите по председателството. Минути преди това - председателят на Народното събрание изгони лидера на най-голямата опозиционна партия“, уточни Нинова.

Тя подчерта, че БСП са поели ангажимент да помагат на правителството и да търсят национално съгласие по тези теми. И добави, че днес партията ще поиска среща с всички европейски посланици, пред които ще представи приоритетите си за бъдещето на ЕС.

„Ще ги информираме също така, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията“, допълни лидерът на левицата.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че на никого не му е позволено да обижда парламентарна група или министър-председателя и затова Димитър Главчев е отстранил Корнелия Нинова и Антон Кутев. От ГЕРБ още вчера защитиха действията му и заявиха, че няма причина да подава оставка.

Самият Главчев днес намали наказанието на Кутев - след като вчера го отстрани от две заседания, днес ги намали на едно.

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-bsp-kornelia-ninova-dimitar-glavchev-26595332?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!