Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Коледни добавки от 40 лв. за хората с най-ниски пенсии

Ще има коледна добавка от 40 лева за всички пенсионери, чиито пенсии са под 321 лева, заяви пред БНТ социалният министър Бисер Петков.
Предложението ще бъде внесено за обсъждане в сряда в министерския съвет.

„По разчетите на НОИ тази еднократна допълнителна сума, заедно с декемврийските пенсии, ще получат 1 милион 232 хиляди пенсионери, което е около 57% от общия им брой. Затова държавата ще отдели 50 милиона лева“, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

В началото на месеца министър Петков заяви, че според него тази година ситуацията е по-различна, специфична поради това, че минималният размер на пенсиите беше увеличен двукратно и ако се плащат коледни добавки, трябва да се търси един по-различен от досегашния подход, който да внесе повече справедливост в системата.

Министърът допълни, че доколкото в подготовката на такова решение ще се търси становището на социалното министерство, неговото лично мнение е да има по-различен подход, който да компенсира недоволството на тези пенсионери, които са близо до размера на минималната пенсия, но с двукратното увеличение не са получили нищо, а пенсионери, които нямат необходимия осигурителен принос, са се доближили до тези, които са си заработили пенсията.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/koledna-dobavka-kabinet-borisov-3-26588858?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!