Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Паси: Путин нанася удар на шепата русофили в България

Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?

Руският президент Владимир Путин нанася сериозен удар на шепата русофили, които има в България, заяви бившият външен министър Соломон Паси.
„Притеснителна е дългосрочната тенденция в отношенията между Русия и България, която започна с изявлението на Путин, че кирилицата не е българска азбука едва ли не. Изявлението, че Съветската армия, която е била на хиляди километри оттук, е спасила българските евреи, е второ подобно и е напълно невярно и неотговарящо на истината”, коментира той тази сутрин пред bTV.

Паси беше категоричен, че Съветската армия няма абсолютно никаква роля и не може да има при спасяването на българските евреи.

„Баба ми, баща ми, леля ми и семейството ми са участници в този процес, те са били интернирани в едно училище в Пловдив и са били стегнали куфарите да ги карат към концлагерите. Разбира се, този въпрос има много лесен отговор – българският народ спаси българските евреи. Обаче този български народ се представлява от множество институции и те са тези, които са имали основната роля. Баба ми казваше: "Царят ни спаси!”, подчерта ексминистърът.

„Разбира се, ролята на Димитър Пешев по никакъв начин не може да бъде пренебрегната, напротив – той е лидер на силно политическо движение в тази посока. Ролята на Българската православна църква не може да бъде пренебрегната, тя е решаваща, била е морална опора и стожер за всички тези хора, които са очаквали да бъдат изпратени на заколение.Имало е някаква минимална роля на комунистическата партия по това време, която не е имала влияние, но е била на страната на справедливостта”, допълни Паси.

Той изтъкна, че неслучайно със съпругата му Гергана Паси преди години предложиха България да получи номинация за Нобелова награда за мир за спасяването на евреите си по време на Втората световна война.

По повод подкрепата на БСП за депутата проф. Иво Христов след скандалните му изявления, че Съветската армия наистина е помогнала за спасяването на евреите, а 80% от населението е дебилно, той коментира:

„Решили са да си задържат депутата – да си го задържат, от това те не печелят”.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/solomon-pasi-vladimir-putin-rusofili-26581411?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!