Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Археолози с лазери откриха тайна стая в Голямата пирамида в Гиза

След ново проучване с най-модерна лазерна апаратура на Голямата пирамида в Гиза, международен екип от археолози обяви, че е открил тайна стая в 4500 годишното египетско чудо.

Медхи Теиоби  президент на института Heritage Innovation Preservation, който е начело на проекта за сканиране на голямата пирамида съобщи, че екипът е използвал инфрачервена томография, с която е установил скрито помещение в пирамидата. Сега археолозите прецизират точното място на скритата стая, съобщава италианският вестник La Stampa.

Бившият египетски министър на античното наследство, Захи Хауас е по-предпазлив, като уточнява, че засега откритото е просто „аномалия или някаква кухина между камъните“.

Голямата пирамида или още известна като пирамидата на Куфу, фараон от четвъртата династия, е построена между 2580 и 2560 година преди Христа. Десетки години и археолози, и авантюристи търсят несметни съкровища скрити от фараона в пирамидата, при това с далеч не така съвършени като лазера инструменти.

Още през 820 година след Христос халифът ал-Маамун започва да копае тунели в стените на пирамидата, за да търси скритото в нея. През 19-ти век египтолозите Ричард Визе и Джовани Кавиля използват динамит за да изкопаят дупки в стените на пирамидата. Без успех.

Сега археолозите разчитат новата лазерна технология да им помогне да стигнат до тайните на пирамидите в Долината на кралете. Британският египтолог Николас Риивс обяви своята теория, че останките на египетската кралица от 14 век преди Христа, Нефертити, са скрити в тайна камера в пирамидата на фараона Тутанкамон. Сега екип от археолози от университета в Торино ще използва методи подобни на тези при медицинските скенери, създаващи магнитно поле, за да изследва пирамидата още веднъж.

Източник: http://megavselena.bg/arheolozi-s-lazeri-otkriha-tayna-staya-v-golyamata-piramida-v-giza/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!