Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пластмасата вече присъства и в морската сол

Скорошно проучване показва, че микропластмаса вече се среща и в морската сол в Европа, Америка и Китай. Още едно доказателство, че замърсяването с пластмаса отдавна е извън контрол.

Предишни изследвания доказват наличието на пластмаси в питейната вода навсякъде по света. Подобно замърсяване идва от използването на микроперли в козметичните продукти както и пластмасовите бутилки, които безразборно биват изхвърляни в океаните. Годишно в океаните се изхвърлят до 13 милиарда тона пластмасови бутилки, което се равнява на един камион боклуци всяка минута. И това е само пластмасата!

„Пластмасата не само доминира живота ни, но и застрашава околната среда. Пластмасите са неизбежни – те са във водата, във въздуха, който дишаме, в рибата, с която се храним, дори и в солта.“ – Шери Мейсън [Sherri Mason].

Мейсън и колеги изследват 12 вида сол предлагана в САЩ, като част от солта се внасяна от Европа и Китай. Откриват, че ако американците следват съветите на здравните власти за препоръчителен дневен прием от 2-3 грама, следователно консумират средно по 660 частици пластмаса всяка година. И това е само от солта. Като разбира се, не съществува организация, която да следи замърсяването с пластмаса.

Официално здравният риск от консумирането на пластмаса не е известен, тъй като учените не разполагат с контролна група за сравнение, която не е изложена на замърсяване с пластмаси. Проучвания откриват следи от пластмаси в урината на 95% от американците, дори и на бебета.

Статистиката е стряскаща. Всяка минута по света се купуват около един милион пластмасови бутилки, а рециклиращата индустрия не може да се справи с подобни цифри. Потреблението се очаква да нарасне 4 пъти до 2050 година. Според много учени борбата с пластмасата е дори по-оспорвана от тази с глобалното затопляне.

Най-разпространеният вид пластмаса е полиетилен терефталат – използван за изработка на бутилки. Намират се също и полиетилен и полипропилен – все видове пластмаси за бутилки. Проблемът вече има глобални размери, а не са известни никакви методи за борба с него. Пластмасата е във всеки вид храна, независимо как е отглеждана, тъй като присъства и в питейната вода.

Ако сте шокирани от този факт – не винете никой друг, освен себе си. Пластмасата в храната ни е резултат на личния избор на всеки индивид на тази планета. Нито правителства, нито организации могат да ни спрат от безразборното изхвърляне на боклуци. Проблемът, е че тези боклуци се връщат обратно в организма ни много по-бързо, отколкото предполагаме.

Пластмасата вече е във всички видове храни и напитки, както става ясно дори и в солта. Надеждата е, че следващият път, когато ви предложат найлонова торбичка в магазина, ще кажете – не. Заради красотата, заради чистотата и заради бъдещето ни. Достатъчно съсипахме природата, нека поне се опитаме да ограничим щетата.

Източник: http://svezhanauka.com/plastmasata-veche-prisastva-i-v-morskata-sol/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!